Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

låg puls och sjukdomskänsla

Hej!
Jag har en fråga om vilopuls och sjukdomskänsla. Jag kan ibland efter ansträngning få sjukdomskänsla i flera dagar. Denna vecka efter jag tränat har jag mig yr och har haft svårt att läsa på grund av flimmer framför ögonen. Jag blir också mycket trött, orkar nästan inget.Jag känner mig sjuk men pulsen ligger ned mot 40 slag i minuten. Jag är inte speciellt vältränad. Mitt blodtryck är också lågt men kan inte säga någon siffra. Vid ett annat tillfälle (flera år sedan) mådde jag dåligt (extremt trött) i flera veckor och hade en puls under 40. Gjorde en utredning med ultraljud, de hittade inget förutom att någon del av hjärtmuskeln var förtjockad, vilket de inte reagerade på. Kan detta verkligen vara normalt? Ska jag begära att någon tittar på det igen och i så fall vad ska de undersöka?
Jennie 41 år

hej Jennie,

Ja, jag tycker att du skall låta utreda dig om du mår dåligt just för att din puls är så långsam som 40/min. När man blir lite äldre behöver man ofta snabbare puls dessutom. I vila och i sömn är 40/min OK, men inte när man är igång.

En pacemaker skulle med största sannolikhet få dig att känna dig piggare och minska din trötthet.Du kan alltid köpa en pulsklocka i någon sportaffär och notera vad din puls är när du mår som sämst. Visa dessa siffror för din läkare så får du säkert en remiss till pacemaker.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred