Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Låg puls och extraslag

Hej,
jag är en kvinna på 34 år som under flera års tid haft problem med extraslag. Tidigare kom de väldigt sällan men från i somras har de ökat väldigt mycket. Jag har sökt akut vid ett flertal tillfällen för detta och de har då aldrig fångats på EKG. Jag har även en ganska låg vilopuls 45-50. Jag har nu fått göra ett holter-EKG som visade på totalt 43 extraslag, 42 SVES och 1 VES. En del kopplade. Vilopulsen var mellan 42-47 och gick ner till 39 som lägst vid sömn. Detta bedömdes som fullt normalt. Jag tycker att det dygnet när EKG togs var ett "bra dygn" utan så mycket besvär. Jag har även gjort ett arbets-EKG som visade på 132% förmåga och vad jag förstod inga extraslag, tyckte dock inte jag kom upp i puls som jag brukar när jag springer. Jag är lite orolig att de har missat något då jag tycker att jag av och till har väldigt mycket problem och detta mår dåligt av det i vardagen då det känns som hjärtat slår långsamt och släpar och känns som om det stannar upp ibland. Har även känt av detta vid träning. Jag försöker springa ca 6 km 2-3 ggr/vecka. Jag väntar nu på att få göra ett ultraljud av hjärtat. Jag är så rädd att de ska missa något. Min pappa hade förmaksflimmer och dog vid 53 års ålder av en hjärtinfarkt. Hur stor är risken att jag ska drabbas av hjärtstillestånd av mina extraslag och min låga puls och vilka utredningar kan man göra mer för att se olika hjärtsjukdomar?
Mvh
orolig småbarnsmamma

Hej,

Vi har skrivit väldigt mycket brevsvar på just extraslag, som du kan titta tillbaka på.
Extraslag har i stort sett alla människor då och då eller konstant. Det är sällan som de har någon allvarlig betydelse.De typiska symptomen på för långsam puls är fysisk trötthet, yrsel, köldkänsla,ibland svimning. Du skriver att du mår dåligt utan att precisera det. Efter ett extraslag blir det ofta en paus i hjärtrytmen men hjärtat stannar inte av extraslag!

Det är bra att du tränar, springer du den distansen så talar det emot att du skulle lida av någon hjärtsjukdom. En ultraljudsundersökning ger väldig mycket info. om hjärtat.

Att din pappa fick förmaksflimmer kan ha berott på att han var drabbad av åderförkalkning i hjärtats blodkärl och senare fick en hjärtinfarkt. Det oroar dig säkert att du skall drabbas av samma sjukdom. Kontrollera årligen dina blodfetter och fortsätt att motionera kan man väl råda dig. En pulssänkning ner mot 40 nattetid är normalt i din ålder.

Jag tror att du är helt hjärtfrisk men oroar dig mycket över hjärtat. Extraslag oroar en del människor oerhört mycket, medan andra inte tänker eller märker på dem. Så motionera som du brukar och din ultraljudsundersökning kommer säkert att visa att du är hjärtfrisk.

Bästa hälsningar,

Thomas Fåhraeus
Bjärred

Relaterade expertsvar