Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Låg puls och domningar i båda händerna och huggar till i bröstet

Hejsan,
Min mamma är 59 år gammal och nu på senaste började hom få låg puls, inte mer än 48/min trots att det inte är i vila. Hon känner också att det huggar till i bröstet, inte längre tid, men att det gör så mycket ont just då. Hon har också domningar i både händerna som det blev mer och mer. Vad kan det bero på och vad ska hon göra? Hon var på vårdcentralen och de sa att det var låg puls hon har, men sa inte mer. Kan man göra något åt de problemen hon har?

Hej,

Om din mamma har smärtor i bröstet och för långsam puls bör hon absolut genomgå ett sk arbets- EKG prov. Man kan då se om hon har något fel på dels hjärtats retledningssystem, som bestämmer pulsfrekvensen, och dels om hon har förändringar som talar för kärlkramp.

Så jag föreslår ett nytt besök på vårdcentralen och be om remiss till ett arbetsprov med EKG eller om de gör det på vårdcentralen där hon bor. Annars utförs undersökningen på intilliggande sjukhus.

Domningarna i armarna kan komma från nacken men det är svårt att säga.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund