Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Låg morgonpuls 52/min, vid stress sinus takykardi på 120-150 (ekg)

Hej,

Jag är 21år, man, har morbus oslers, studerar på mer än heltid på universitet, 171cm 84kg, promenader på typ 2 timmar i veckan då studierna tar mycket tid.

Jag har sedan tre-fyra år tillbaka haft hjärtklappning så fort jag har blivit stressad, inte varje gång men ibland så bara skenar det iväg till över 120slag i minuten. Hade 153 på en vc en gång vid EKG fick akut remiss och 90 min senare var den på 135, båda sinus tak. Hade då Inderal 40mg v. behov (aldrig använt tills dess)

Ovan hände i oktober 2012. Efter detta har jag flera gånger per dag, ibland per timme, mät min puls. När jag sitter i soffan varierar den från 58-80, när jag lagar mat 70-100. Och på morgonen har jag som allra lägst mät 50, men generellt är den 54.

Var hos en läkare nyss för att få ett andra utlåtande, han satte mig på 10-20mg inderal morgon och kväll tills jag får en remiss hos en kardiolog. Fick själv försöka mig på doseringen sa han.

Tog 20mg en gång och vilopulsen i soffan låg på 52-54 och när vi gick en lång promenad gick den inte över 60. Sen andra gånger kan jag få upp den över 80 med inderal i kroppen, utan att vara stressad.

Ibland när jag reser mig från sittande eller liggande läge till stående så bultar hjärtat jätte hårt utan att vare sig öka eller stiga i frekvens, och går så i några minuter.

Låter det som det är något fel? jag har inte ångest, men en del stress. Ibland nojar jag för att den ska skena iväg så då har jag börjat undvika stressande situationer, vilket inte är lätt när sambon ska födda nu i Maj :P

Tacksam för svar!
Hjärtnojig eller?

Hej,

Det låter inte så allvarligt och frekvenserna är inte abnorma. Hjärtklappning vid stress är en naturlig reaktion, låt vara att några upplever den mera obehaglig.
Många som kollar sin puls blir allt mer orolig trots att den är ganska normal så jag föreslår att du inte tänker så mycket på den.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund