Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

låg puls vid träning

Hej! Jag är 17 år och tränar handboll. Jag är ofta ute och springer och har en vilopuls på ungefär 45. Min maxpuls bör ju ligga någonstans vid 200. När jag varit ute och sprungit ca 3 km i väldigt hög fart så tar jag pulsen när jag kommer hem och den är bara 100. Jag är riktigt trött och tycker att jag tagit slut på mig själv. Varför blir pulsen inte högre?

Hej

Din vilopuls är normal för din ålder men du bör ju komma upp till 200 vid din mest högsta fysiska aktivitet. Du har inte mätt din puls just då? Ligger den på 100 vid detta tillfälle så kanske det är så att varannat slag inte går vidare i din retledningsbana vilket ger ett AVblock II. Detta kan man testa genom att gör ett arbetesprov och samtidigt ta ett EKG. Om du mår dåligt och har symtom på att bli yr eller nästa svimma så bör du ta kontakt med din vårdcentral och be att de börjar med att ta ett EKG och ev sedan göra ett arbetsprov-

Lycka till
Maria
Paemakersjuksköterska