Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Lågt tryck, låg puls och hjärtat gör paus utan att slå extra efteråt

Hej!
Jag låg inne ett dygn på en avd där de har hjärtövervakning och då hade min puls varit 38 när jag sov. Jag har även lågt tryck 55/95-65/110 och det har jag haft i många år.
När jag är ledig och tar det lugnt och främst då på morgonen, t ex helgerna, så gör hjärtat uppehåll mellan slagen. Jag har inte tagit tid men det är tillräckligt länge för att jag ska hinna känna att det måste slå snart annars stannar andningen. Men så slår väl adrenalinet till av oron så kommer det igång igen men det slår inte ikapp med extraslag utan jag blir alldeles matt och får sätta mig en stund efteråt.
Jag är 43 år gammal, överviktig, motionerar inte, har ett stillasittande jobb. De gångerna som jag tar mig en promenad så får jag ju upp pulsen och blir varm men när jag stannar till kan jag bli alldeles matt och svimfärdig med flimmer för ögon och hörselbortfall.
Jag upplever liknande om jag haft en vanlig dag och sätter mig vid TVn på kvällen och går ner i varv. Då verkar det som om hjärtat också gör det så mycket att jag nästan faller bort. Det känns som hjärtat svänger i rytmen för mycket. Klart att det ska gå upp vid aktivitet och ner vid vila men varför dippar det ibland när jag bara tar det lugnt och även vid vila för att sen återgå till en mer normal vilorytm?

Hej!
Puls på 38/min när du sover är inte ovanligt och är inte tecken på något hjärtfel. Skulle du ha så låg puls även under vaken tid är det dock lite lågt. Det verkar som om du får upp din puls bra vid ansträngning vilket är bra. Dina symtom kan hänga samman med långsam hjärtrytm , men kan också bero på andra saker, t ex dålig kondition.
Enklaste sättet att se om dina besvär överhuvudtaget beror på långsam hjärtrytm är att göra ett så kallat bandspelar EKG ( kallas också Holter EKG eller LTER). Hör med din läkare.

Hälsningar: Torbjörn