Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kvinna med extraslag och ångest

Hej!
Jag är kvinna. 58år.Frisk, ej rökare normalviktig, motionerar regelbundet utan problem Men mår fruktansvärt psykiskt illa av att känna detta( dödsångest.
Jag har såkallade "extra slag" som kommer med oregelbundna intervaller .Detta har jag "lidit" av i många år. Blev noggrant undersökt på St.Görans hjärtmottagning för 3-4 år sedan .Fick gå med bärbart EKG en vecka som inte visade vad något avvikande. Fick då genomgå ytterligare undersökning där man stimulerade hjärtat att slå snabbt.Men inget framkom. Läkaren skrev ut emconcor 2,5mg 1t/d. Blev då lite bättre."Extraslagen" kan variera allt från något enstaka slag till en rad oregelbundna.Min fråga är nu kan dessa extra slag övergå till något livshotande.Jag skulle vilja att man satte in ett EKG under hjärtat för långtidsregistrering. Hur kan man veta att det är ofarligt och att det inte utvecklas till något allvarligt, utan att ha sett vad som är fel?
Skriver nu till er för att idag igen hade jag några konstigare slag än vanligt Tror ständigt min sista stund är kommen.Det tär på mitt psyke. Vad skall jag göra?
MVH/
Ann-Kristin

PS Äter lipitol hade förhöjda blodfetter. Finns i släkten. DS

Hej Ann-Kristin,

Vi har besvarat några brev om extraslag och du kan läsa om dem på denna sajt. Nästan alla människor har extraslag och det orättvisa är att många känner inte av dem, medan andra blir mycket lidande med olika symptom. De blir handlingsförlamade, trötta, och ofta kryper en ospecifik ångest över patienten. Ångesten är värre än själva extraslagen, som oftast är helt oskyldiga.

Du har säkert fått höra att kanske 99% av extraslagen är ofarliga. Extraslag som uppkommer vid ökad fysisk ansträngning kan leda till en hjärtutredning, annars brukar vi inte behandla extraslag. Läkemedel kan ge mer biverkningar än extraslagen ger.
Svår ångest tar ofta bort livsglädjen framför allt om dödsrädsla dyker upp. Bakgrunden till din ångest kan ligga i tidigare hjärtsjukdomar i släkten och kanske dödsfall? En svår social situation eller stress på t ex arbetet kan vara andra faktorer som gör att du lider så pass mycket. Individens psykiska läggning spelar också en roll.

Det är lätt för mig att säga att du bör försöka se positivt på extraslagen. De är på sätt och vis bra att ha "extra tändstift" i hjärtat, som håller igång hjärtat om en plötslig sjukdom skulle drabba det naturliga retledningssystemt. Många patienter har räddats tack vare uppkomna extraslag när hjärtat stannar till.

Du har genomgått undersökningar på hjärtat och tydligen är dessa normala trots extraslagen. Tänk på det. Man dör inte av extraslag om hjärtat är friskt.

Du vet säkert att vissa drycker kan ge extraslag som alkohol, ibland kaffe eller the', starka kryddor mm.

Försök motionera lite om du orkar när extraslagen kommer. Lägg dig inte i sängen och "vänta på döden" för att vara drastisk. Att vara igång är bättre. Dessutom en snabbare puls brukar minska extraslagen.

Om ångesten förstör ditt liv tycker jag slutligen att du bör ha ett lätt ångestdämpad preparat som t ex Stesolid, som är ett utmärkt preparat vid ångest.

Lycka till!Hoppas att Du har någon hjälp av dessa ord.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund

ANDRA LÄSARE MED EXTRASLAG KANSKE KAN SKRIVA NÅGRA RADER OM SINA ERFARENHETER OCH EV GE RÅD TILL Ann-Kristin!

Relaterade expertsvar