Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Krävs remiss till kardiolog? Obehag vid magnetkamera-undersökning.

Hej. Utan att gå in djupare i mina besvär undrar jag om remiss krävs för att få träffa en kardiolog? Jag undrar även om jag kan vara inne på rätt spår då jag tex, vid en magnetkamera-undersökning i somras fick ett väldigt tryck över bröstet samt i övre delen av armarna. Hjärtat började också slå väldigt hårt. Detta skedde nästan i slutet av undersökningen när det bara var ca 2 sekvenser kvar. Jag blev jätterädd och undrade vad det var? Detta obehag kom alltså endast under en viss sekvens av undersökningen. Jag gjorde undersökningen pga misstänks MS, men har aldrig hört att någon annan drabbats av något liknande. Kan jag ha något fel på kärlen? Tacksam för svar. Mvh Helen

Hej Helen,

För att komma till en kardiolog behövs ofta en remiss. Det bör gå enklare och snabbare om om du har en pacemaker.

Magnetröntgen på pacemakerpatienter skall bara göras bara på akut trängande fall. Innan undersökningen skall pacemakern programmeras på ett speciellt sätt annars kan undersökningen bli farligt för patienten. Gjorde man det? Direkt efter magnerrtg skall pacemakerns kontrolleras samt programmeras tillbaka till det ursprungliga programmet. Gjordes det?

Det låter som din pacemakerfunktion påverkades allvarligt vid undersökningen och jag hoppas att personalen följde de riktlinjer som finns vid magnetröntgen av pacemakerpatienter. Om inte tycker jag att du skall överväga att anmäla denna incident då du utsattes för en stor fara.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred