Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kraftiga slag

Hej!Jag fick en kväll 2-3 mycket kraftiga extraslag,som volter, i bröstet. Det var så kraftiga slag att det blixtrade framför mina ögon och jag höll på att svimma. Tur att jag satt på en stol och kunde ta tag i bordskanten. Hade jag stått så hade jag stupat ner på golvet eller marken om jag varit ute. Efter dessa slag fick jag förmaksflimmer.Jag är His-abladerad men det "läcker" tydligen lite, så jag känner av flimret. Har en Pm DDDR. Vad var det som hände? Kan det hända igen?
Nu är jag orolig att det kan hända igen tex när jag går eller står och att jag då ramlar ner och slår mig. Jag har ju också Waran,så det är inte så lämpligt att slå sig.Kan man avhjälpa detta med omprogrammering av Pm?
Mycket tacksam för svar!
Mvh Sini Jonsson

Hej Sini,

Ibland kan kamrarna tömma sitt blod tidigare än vanligt (extraslag) och står klaffarna mellan förmak och kammare öppna, så kan det bli en tryckvåg bakåt i vensystemet som du kanske kände. Det kan leda till blodtrycksfall och du får svimningskänsla. Extraslag kan ofta starta förmaksflimmer.
Är du orolig (vilket jag inte tycker du behöver vara) så kan du kontakta kliniken och då kan man läsa ur pacemakerns minne, vad som har hänt. Vid kontrollen kan man överväga att ändra programmet, jag vet inte vad du har för program nu.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred