Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

korta men många psvt

Hej! Jag har under många år återkommande kortare attacker av psvt. Dessa kommer helt oväntat i vila eller vid ansträngning, ofta när jag håller på att somna in, börjar hjärtat slå helt oregelbundet i en kortare episod. Kan man få ablationsbehandling mot dessa. De är otroligt obehagliga och jag blir lika rädd varje gång de kommer. Jag har provat två olika betablockerare, men de tar inte bort dem och jag mår inte bra av dem. Min läkare uppger att arytmierna går för långsamt för att jag ska kunna få en remiss till elektrofysiologisk utredning. Tycker att detta låter lite konstigt. Vad är Din uppfattning?

Hej,

Takykardi har man när pulsen går över 100/min, det kan vara normal sinustakykardi eller patologisk (onormal) takykardi av annat ursprung. Slår hjärtat helt oregelbundet under minuter, timmar? så kan du ha attacker med förmaksflimmer, som du kan läsa om på webben. Det brukar kallas paroxysmalt förmaksflimmer.
Har man dokumenterat din hjärtklappning med vanligt EKG eller t.ex. långtids-EKG? En annan diagnos kan ju vara rikligt med extraslag under kortare perioder, men jag undrar om inte förmaksflimmer ligger närmast till hands att tro. Annars brukar en "standard" PSVT vara väldigt regelbunden i frekvens.

Eftersom du har mycket obehagliga symptom av din PSVT tycker jag att du bör få en remiss till elektrofysiolog för en bedömning. Man gör ablationer även mot "långsam" takykardi om patienten mår dåligt och läkemedel inte har effekt.

Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund