Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

kort hjärtklappning

Hej! Jag har pacemaker (sedan snart tre år) pga AV-block II typ II. Innan jag fick pacemaker hade jag supraventrikulär takykardi och har abladerat (kryo) bort en extra ledningsbana (för ca 3,5 år sen). Jag har väldigt många extraslag enligt sjuksköterskorna jag träffat på mina kontroller, i genomsnitt 30/dag. Oftast bryr jag mig inte om dem då jag vet att de är ofarliga. Då jag i många år levt med ångest över hjärtat (pga taky- och senare bradykardi) är jag väldigt glad över min PM och att jag gjort en ablation. Har inte känt just några besvär sen jag fick PM (förutom extraslagen). Men,i söndags när jag satt på en stol kände jag plötsligt något konstigt i kroppen/bröstet och insåg att det var hjärtat som slog onormalt fort (dock ej 220 slag/minut som jag hade när jag hade takykardi). Det gick över inom en minut. Nu ikväll satt jag i soffan och kände återigen av att hjärtat plötsligt började slå litet fortare men nu bara i kanske 10-15 sek. Jag blir helt kallsvettig vid tanken på att få nya hjärtbesvär och undrar nu om det här är något att bry sig om? Kan det vara en begynnande (ny) takykardi? Något annat? Jag är 41 år och rätt vältränad, joggar och cyklar och gympar (ingen träningsnarkoman). Tack på förhand! Mvh, Sanna

Hej Sanna.

Det är svårt att säga vad du fick när man inte har ett EKG från hjärtklappningen. Pacemakerns diagnostik kan visa vad som hände, vilken frekvens det var, hur den startade och slutade mm.

Det händer att abladerade patienter får tillbaka sin hjärtklappning efter en tid. Det är inte ovanligt att man har flera extrabanor mellan förmaken och kamrarna. Förstör man en, som man kartlagt, kan en annan extrabana öppna sig av någon anledning och leda till nya anfall med hjärtklappning. Ofta har den nya typen av hjärtklappning en annan frekvens, en annan duration, och kanske inte kommer så ofta.

Trots att man kartlägger extrabanan noga, så kan man missa en annan bana, som kanske vid tillfället inte är öppen, vilket gör att man inte ser den på EKG från hjärtats insida.

En annan förklaring är att du fått en kort sk ektopisk takykardi som orsakas av ett litet område ofta i förmaket, som" speedar" på och går fortare än sinusnoden. Av regelbundna förmakstakykardier är cirka 10-15% orakade av ett ektopiskt fokus. Det går också att abladera.

Jag skulle vänta och se lite vad som händer. Du kan beställa tid på pm- mottagningen så kanske man kan se din takykardi i minnet på pm.
Kommer anfallen allt oftare får man väl överväga en elfysutredning med ev ablation igen.

Ibland brukar även sinusnoden ge takykardi en kort stund vid det sk taky- bradysyndromet. Det gör man inget åt om du nu har pacemaker!

Bästa hälsningar
Thomas Fåhraeus
Bjärred