Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur kan en helt frisk person 21 år helt plötsligt kan insjukna i sk. sjuk sinusknuta?

Hur kommer det sig att en helt frisk person 21 år helt plötsligt kan insjukna i sk. sjuk sinusknuta. Kan det vara medfött fel i själva sinusknutan eller är det andra fysiologiska orsaker?

Hej Margareta

Jag har inget helt bra svar på din fråga om varför man som ung kan drabbas av sjuk sinusknuta. Oftas vet man inte orsaken men man vet att sinusknutans celler kan drabbas av sjukdom med följd av att vissa celler dör och ej kan återbildas. Unga personer som har en infektion i kroppen kan drabbas av muskelsjukdom i hjärtat som leder till skada på sinusknutan. Det är därför viktigt att aldrig motionera med tex förkylning och feber i kroppen. Läs gärna mer om sinusknutan under rubriken "det sjuka hjärtat"

Med vänliga hälsningar
Maria Hesselstrand

Läs mer i lexikon: 
Sinusknutan
Läs mer om ämnet: 
Det sjuka hjärtat