Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur kommer man vidare till specialist?

Min man som är 40 år har fått problem med sin hjärtrytm, på det viset att pulsen sjunker, och han blir yr, svag mm. Han har också svimmat vid ett par tillfällen.
Nu har han tagit diverse prover, och även gjort ett 24-timmars ekg, som inte visade något onormalt.
Han har igen tagit upp detta med vår allmänläkare, som hävdar att det inte är något fel på hans hjärta, eftersom inget visas. Lägsta frekvens vid 24-timmars ekg:et var på drygt 40 i puls, vilket var normalt på natten.
Dock är det så att min mans puls väldigt plötsligt droppar ner på 40 då och då nu (vi har satt på honom pulsklocka de senaste dagarna för att se), och då blir han ju yr och svag.

Till saken hör att hans mamma har av-block, som det tog en väldig titt att hitta.
Hon var drygt 50 när hon fick detta, och svimmade i sömnen om nätterna bl a. Hon gjorde många undersökningar, tills en hjärtläkare till slut kom på grejen och gjorde tilt-test.
Jag förstår inte allt som står i hennes journal, men vi har visat hela luntan för makens läkare, i förhoppning om att han ska få remiss till ytterligare undersökningar hos specialist.
Tyvärr var det som att köra huvet i väggen. Han är frisk, och har bara fixerat sig vid detta.
Hur gör vi för att komma vidare? Ett ekg-taget när han inte mådde dåligt visar ju inget fel. Problemet kommer och går, men har blivit mer frekvent sen i juni.

Har ni möjligen tips på någon privat klinik man kan vända sig till utan att bli ruinerad?
Att åka långt är inget problem.
Eller vad ska man göra för att få en remiss igen?

Mvh från oroliga frun.

Hej,

Det låter som din man är en klar kandidat för pacemakerbehandling. Sjunker pulsen plötsligt ner mot 40 eller mer och han får symptom är det en pacemakerindikation.
Ett 24 timmars EKG utesluter inte ett fel i hjärtats sinusnod eller AV knuta eftersom dessa fel ofta uppträder ojämnt med längre mellanrum, kanske en gång i veckan, månaden eller tom endast ett par ggr per år.

Det var klokt att kontrollera hans puls med pulsklocka. Skriv gärna ner några värden och hans symptom så ni har det att visa. Nästa gång din man är nära att svimma eller har svimmat, åk till akuten på ert sjukhus och berätta om hans symptom och visa era registreringar för akutläkaren.

Plötsliga svimningar bör alltid utredas på sjukhus när svimningarna debuterar.

Tag med denna notis om ni vill till akuten.

Lycka till,

Mvh

Thomas Fåhraeus
Hjärtspecialist
Lund