Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Känslor efter operation

Hej! Jag har skrivit till dig tidigare ang. att min läkare rekommenderat en pm operation pga mitt medfödda av block tre. Du gav mig ett bra svar. Nu har jag genomgått en operation, i förrgår, och har några frågor igen.... Än så länge känner jag ingen skillnad i mående, snarare mer yrsel än innan operationen. Hur fort brukar man känna sig "bättre"? Känner en konstig "bubblande" el "klickande" känsla i bröstet emellanåt. Det går riktigt och höra det "bubblande"/"klickande" ljudet om man lyssnar. Det kommer i samband med hjärtslag och ofta när jag sitter ihopsjunken i soffan, mycket obehagligt. Vad kan det vara? Min pm är programmerad på 35 som lägsta frekvens och 180 som högsta. Tacksam för svar. //Mia

Hej Mia,

Har man haft ett AV- block en längre och anpassat sig efter det så kommer det nog att kännas annorlunda under en tid tills hjärtat vänjer sig vid den nya rytmen. Jag hoppas att bägge dina elektroder fungerar.

Det du hör och känner är svårt att förklara. Från pacemakersystemet skall du inte höra något alls. Råkar pacemakern stimulera diafragma få du en hickande känsla, som är lätt att känna igen.

Dina symtom kan också bero på extraslag som kan rubba rytmen ett par sekunder.

Man kan ställa in din pacemaker på många olika sätt och du har just fått din, så vänta och se lite. Blir det inte bättre kan man avläsa pacemakerns diagnostik och se om inställningen skall ändras.

Lycka till nu!
MVH
Thomas Fåhraeus
Lund