Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Känns som ticks i huden där dom har satt in pm.

Har haft pm i cirka 2 år på senare tid känner jag av som ticks eller stötar bredvid pm,dom kommer då jag tränar eller jobbar ( klipper gräsmattan m.m )jag har varit in på pm kontroll och dom menade att den ställer om sig då jag känner detta . Men ska den ställa om sig i flera minuter , ibland längre, den här symtomen har bara ökat tycker jag . Känner aldrig av detta när jag sitter eller är lugn. Charli 43

Hej Charli

Ibland kan det vara svårt att veta var ifrån dina stötar/stickningar kommer men det finns ofta några olika allternativ.
Det kan vara från pacemakerns elektroder, de kan ibland läcka ut lite ström pg a det är någon skada på elektrodens isolering eller att den stimulerar med unipolär inställning. Vid nästa kontroll kan du fråga hur den är inställd och ev att man kontrollerar lite mer noggrant om det kan vara några förändringar på mätvärderna på dina elektroder.
Det kan också vara små nerver som kan komma ikläm om man är väldigt aktiv med armarna. Pacemakerdosan ligger ju i en ficka och ska kunna "röra sig" vid aktivitet och kan då stöta till någon liten nerv som ligger i närheten av dosan.
Kan också vara automatiska kontroller som pacemakern gör som också kan kännas som små stötar, detta kan oftas programmeras bort.

Om du är orolig för det du känner så kontakta din pacemakermottagning igen för ny kontroll
Lycka till

Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska