Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Känns som ticks i huden där dom har satt in pm.

Har haft pm i cirka 2 år på senare tid känner jag av som ticks eller stötar bredvid pm,dom kommer då jag tränar eller jobbar ( klipper gräsmattan m.m )jag har varit in på pm kontroll och dom menade att den ställer om sig då jag känner detta . Men ska den ställa om sig i flera minuter , ibland längre, den här symtomen har bara ökat tycker jag . Känner aldrig av detta när jag sitter eller är lugn. Charli 43

Hej Charli 43,

Nej, ibland ställer pacemaker om sig automatiskt då den gör en självkontroll av systemet, men det brukar nog inte patienterna märka.

Har du börjat känna ticks och stötar vid dosan i flera minuter lutar det nog åt att ett fel har uppstått troligtvis en isoleringsskada på någon elektrod.Strömmen kommer då ut på fel ställe och stimulerar muskeln där pacemakern ligger eller en mindre hudmuskel. Detta måste åtgärdas relativt omgående framför allt om du är mycket beroende av pacemakern.

Kontrollen brukar visa att motståndet (impedansen)minskar på den elektrod som ev läcker ström.

Be att få en ny kontroll och gör med armen som du gör i trädgården (ta dock inte med gräsklipparen).Sådana här fel är lite lömska då isoleringshålet kanske sluter sig under pacemakerkontrollen då man ligger stilla.

Annars har jag ingen förklaring till ditt fel och jag kan ju också ha fel, men en ny kontroll tycker jag absolut att du skall göra ffa om dina besvär ökar.

Lycka till,

MVH

Thomas Fåhraeus
Bjärred