Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Känns det när pace makern arbetar?

Jag är en 73-årig kvinna som i somras mkt akut fick en pm. Jag har alltid uppfattat mig som frisk. Svimmat ngr ggr och är vid ngt av de tillfällena undersökt. Diagnos lågt bltr.
Efter händelsen i somras har jag tre timmars minnesförlust.
När jag fått min pm kände jag mkt piggare och min omgivning tyckte också det, att jag inte alls var så trött som jag varit innan. När jag efter 6 veckor var på kontroll visade det sig att pm inte varit aktiv ngn gång. Sköterskan "provocerade" då fram ett slag, som jag kände väldigt tydligt. Hon ökade också "pulshastigheten" från 50 till 55 sl/min, alltså pm ska gå in om pulsen är >55. Detta var i början av sept. Jag kände ingenting förrän i m/10, efter det har pm "slagit till" upprepade ggr. Ofta på kvällen då jag lagt mig eller efter fysisk aktivitet eller om jag, som nu vid jul,stundtals var stressad (Händer inte ofta att jag är!)
När jag var på sjukhusen (Eksjö-Jönköping) kunde jag nog inte riktigt ta till mig den information jag fick. Det var mitt i semesterbytet. Alla var trevliga men det var "himla rörigt". Alla talade om vilket enkelt ingrepp detta var och all skriftlig info tryckte också på det. Jag tyckte det gjorde ont, fick påfyllning ett par ggr, så i stort var smärtlindringen ok. Jag hade väldigt ont nästa morgon och då visade det sig att jag hade en pneumothorax, som de hade glömt att tala om. Jag trodde hela tiden att det var jag som var pipplig eftersom det här skulle vara så enkelt...hur som helst jag fick ett drän och allt blev ok.
Vid utskrivningen fick jag tabl Metropolan 25 mg för att jag hade hög vilopuls. Om jag fattat rätt kan det läkemedlet även sänka bltr. Undrar över detta, jag har lågt bltr och pm för att pulsen är för låg och så ska jag äta en tablett som sänker både bltr och puls. Jag vet att jag ofta har hög puls och nu vet jag att jag även hade låg och ibland ingen....
Det här blev mkt o litet rörigt men det jag egentligen undrar är om man känner när pm arbetar. Jag känner ju väldigt tydlig när det "smäller till" men det är ju bara en gång, möjligen två vid varje tillfälle. Jobbar den även om man inte känner ngt? Jag talad med pm-sköterskan i sl/10, när det här började. Hon trodde att allt var som det skulle och efter att jag uttryckt min oro flyttade hon fram årskontrollen fån sept. till försommaren. Tacksam om jag kan få ett svar. Tackar på förhand och tack också för detta forum Fantastiskt bra.
Sign: Så kan det gå

Hej " Så kan det gå",

Kul att du tycker denna sida är bra. Pneumothorax inträffar tyvärr ibland, det varierar mellan 1-10% ungefär. Det beror lite på tur och otur och inte minst operatörens erfarenhet.
Det är sällan det blir någon biverkan även om det gör ont i början.

Till din fråga. Många patienter, kanske flertalet, känner inte när pacemakern går in. En del patienter, kanske som du, drabbas av kort hjärtstillestånd enstaka ggr/ år, annars har de helt normal puls. Här går pacemakern bara in, när hjärtat plötsligt stannar upp. De använder pacemakern så lite att de kan säga när den stimulerar hjärtat. Diagnosen i pacemakern kan står i stort sett på noll pacemakerstimulering.

Mår du helt bra med ett egenpuls på 50/ minut så kan man sänka pacemakerfrekvensen om du inte märker någon skillnad.

Har du nu fått stora variationer i din egen puls, så kan det vara bra att stimulera hjärtat lite fortare, kanske med 60 eller 70 slag/ minut.

Beträffande Metoprolol så sänker det blodtrycket och ger långsammare puls vilket kanske gör att pacemakern arbetar mer. Får du problem med lågt blodtryck, som många får, så diskutera detta med din läkare. har du inga symptom på att hjärtat går lite fortare borde du kunna sätta ut betablockaren. Du kan ju alltid fråga.

Lycka till,
Thomas Fåhraeus
Bjärred