Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur känns det när man har kärlkramp? Var gör det ont? Hur kan man veta efteråt att man haft kärlkramp och går det att se på en ICD?

Hej

Att känna av kärlkramp kan vara mycket individuellt. Ofta upplever de flesta,mest män, ett tryck över bröstet och smärta ut i armen och ut i ryggen. Kvinnor har ofta lite defusare symtom med att känna sig extremt trötta eller ont i magtrakten. Kan även stråla upp en smärta i käken.

Har man ett läkemedel som heter nitroglycerin, en tablett eller spray som man tar under tungan så kan man andvända detta vid de symtomen som jag beskrev ovan. Försvinner smärtan efter att du tagit denna medicin så kan det vara tecken på att du har kärlkramp och man bör då utredas vidare för att ev behandla orsaken till kärlkrampen.
Man kan inte via ICD se om man har haft kärlkramp. Den registrerar endast hjärtrytmen.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska