Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Känner att hjärtat stannar till en kort stund med jämna mellanrum. Ibland kan det gå ett bra tag utan jag känner något. Sen börjar det igen. Och så håller det på. Kan detta vara SVES? Har också hög vilopuls som ligger på 90-100 slag/minut?./Susan

Känner att hjärtat stannar till en kort stund med jämna mellanrum. Ibland kan det gå ett bra tag utan jag känner något. Sen börjar det igen. Och så håller det på. Kan detta vara SVES?
Har också hög vilopuls som ligger på 90-100 slag/minut?./Susan

Hej,

Om man känner att hjärtat stannar till någon eller några sekunder brukar det oftast vara extraslag, som kommer direkt efter ett normalt slag.Extraslaget laddar ur hjärtat elektriskt och en ny urladdning måste byggas upp som t ex kan ta cirka en till två sekunder.Som du vet är nästan alla med extraslag hjärtfriska.Det är sällan man utreder extraslag mer ingående.

I mer sällsynta fall kan pausen bero på att sinusnoden eller AV noden inte är helt friska och en paus, som kan vara längre uppstår. Du kan läsa om detta i vårt forum. Uppträder symptom får man överväga en pacemakerinläggning i så fall.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Extrasystolier
Läs mer om ämnet: 
Sinus- och AV-knutan