Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag vill så gärna utbilda mig till brandman, jag är 32 år gammal och har haft pacemaker i 14 år. Jag fick den pga att jag svimmade lätt men jag har den i stort sett bara som ett skydd i fall något skulle inträffa. Antar att jag så gott som aldrig använder den. Så min fysiska kondition är det inget fel på, tränar mycket och mår riktgt bra av det. Kan man arbeta som brandman om man har pacemaker, finns det något som inte skulle fungera? Ett av kraven de har på utbildningen är att man ska vara fullt frisk, räknas jag som det när jag bara har pacemakern utifall att pulsen skulle gå ner? Mycket tacksam för svar snart! Mvh Ann-Sofie

Jag vill så gärna utbilda mig till brandman, jag är 32 år gammal och har haft pacemaker i 14 år. Jag fick den pga att jag svimmade lätt men jag har den i stort sett bara som ett skydd i fall något skulle inträffa. Antar att jag så gott som aldrig använder den. Så min fysiska kondition är det inget fel på, tränar mycket och mår riktgt bra av det. Kan man arbeta som brandman om man har pacemaker, finns det något som inte skulle fungera?
Ett av kraven de har på utbildningen är att man ska vara fullt frisk, räknas jag som det när jag bara har pacemakern utifall att pulsen skulle gå ner?
Mycket tacksam för svar snart!
Mvh Ann-Sofie

Hej Ann-Sophie,

Du fick Din pacemaker när Du var 18 år pga svimningar, skriver Du. Jag gissar att Du har fått diagnosen vasovagalt syndrom, en rytmrubbning på hjärtat som är mycket vanlig på oftast unga människor. Ofta finns då en utlösande faktor till svimningen som t.ex. smärta, obehagliga situationer,illamående, tryck mot halspulsådern mm.

Vanligtvis är hjärtmuskeln helt frisk och konditionen påverkas ej. Man har väl gjort ett ultraljud på Dig och kontrollerat hjärtat.

I befolkningen svimmar ungefär 40 % någon gång i livet ofta pga ett kort hjärtstillestånd eller blodtrycksfall.
Många gånger rör det sig då om vasovagalt syndrom.

Vasovagalt syndrom brukar försvinna med åren hos vissa människor. Men kanske har Du en annan rytmrubbning på hjärtat som sjuk sinusknuta eller AV- block.

Det är just nu en trend att inte lägga in pacemaker på unga patienter med vasovagalt syndrom. Ofta känner patienten att de håller på att svimma och de skall då lägga sig ner och arbeta med muskelgrupperna i armar och ben för att få upp puls och blodtryck. Ibland är det inte bara pulsen som minskar utan även blodtrycket faller, vilket är svårare att behandla.

Några av mina tidigare patienter ville bli brandmän och rökdykare men fick avslag pga pacemakern. Många människor uppfattar pacemakerpatienter som svårt hjärtsjuka, vilket inte är så vanligt.

Frågan är om Du fortfarande behöver din pacemaker? Man kan ta ner frekvensen till t.ex. 40 och se i diagnostiken om den går in ibland.

Lycka till, läs om vasovagalt syndrom på nätet, om det är den diagnos Du fått.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund

Får Du avslag tänker man nog mycket på Din säkerhet och på de människor som Du förmodas rädda.