Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

jag undrar om ni har någon fakta om uppfinnaren Rune Elmqvist & hans familj , släkt m.m , för vi håller på att forska om han och pacemakern i skolan . Skulle uppskattas om ni svarade !

jag undrar om ni har någon fakta om uppfinnaren Rune Elmqvist & hans familj , släkt m.m , för vi håller på att forska om han och pacemakern i skolan .
Skulle uppskattas om ni svarade !

Tack för din fråga om en fantastisk man som har gjort så mycket för så många människor genom att vidareutveckla många viktiga medicinska saker bla Pacemakern.

Uppfinnaren Rune Elmqvist var egentligen läkare men det var inom den medicinska utvecklingen han var av stor betydelse. Rune arbetade på företaget Elema Scönander som idag är en del av St Jude Medical. 1931 uppfann han en bättre och billigare EKG-skrivare och 1948 den första bläckstråleskrivaren. Under 1950 talet inledde han ett samarbete med den teknikintresserade hjärtkirurgen Åke Senning på Karolinska sjukhuset. Elmqvist utvecklade bland annat en defibrillator som andvändes när patienterna under operation drabbades av hjärt stopp.
Att stimulera hjärtat var kännt och försök gjordes 1957 i USA med en pacemaker som man hade på utsidan av kroppen.Rune vidareutvecklade iden till att ta fram en batteridriven pacemaker liten nog att opereras in i kroppen.En pulsgenerator, uppladdningsbara batterier och elektroder som skulle anslutas till hjärtat göts in i plast. Den banbrytande uppfinningen kallades" pucken" pga sin storlek och form. 1958 den 8 oktober opererades den första pacemakern in på Karolinska sjukhuset i Stockholm av Dr Åke Senning.Patienten andvände 22 st pacemakrar under sitt långa liv Han avled 86 år gammal år 2001 och han överlevde både uppfinnare och kirurg. Att pacemakeroperationen var en världsnyhet insåg varken Elmqvist eller Senning. Rune skickade in en patentansökan men fullföljde inte den för han trodde inte att pacemaker uppfinningen skulle få en sådant stort genomslag. Tänk vad fel han hade!

Detta är lite fakta jag hittade via St Jude Medical tidning Kärl och hjärta nr 2:2008

Du kan kanske hitta mer på nätet
Lycka till

Maria Hesselstrand

Läs mer om ämnet: 
Pacemakern