Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kan jag träna Circuit training med pacemaker

Hej,
Jag har fått en pacemaker inopererad för cirka en månad sedan. Innan operation var jag medlem i en löparklubb. Vi löptränade samt körde circuit training pass (träning med "medecin ball" etc.). Kan jag fortsätta med circuit träningen eller är det bara löpträning från och med nu?
Undrar också om det finns pacemakers som inte har en övre niva? Enligt min doktor så är min pacemaker satt till 55. Men när jag frågade om övre nivå sa han att de hade inte lagt in en övre nivå. Kan det vara korrekt?

Hej
Du bör kunna fortsätta träna med medicinbollen trots att du fått en pacemaker. Bör kanske vänta några veckor så att det läker korrekt i såret. Pacemakern har en övre gräns för att den jobbar i tidsintervall och blockerar vartannat slag när den kommer upp till en punkt som kallas 2:1 punkten.Ofta räknar man med 220 bpm minus ålder och ställer pacemakern efter detta. Har du en sjuksinusknuta och har fått pacemaker pga detta så spelar egentligen inte högsta gränsen någon roll men du bör ha en bra pulsuppgång vid aktivitet med hjälp av pacemakerns sensor. Har du ett AVblock så bör pacemakern vara inställd på en maxtrack rate och hög 2:1 blockspunkt så att du kan träna utan problem.

Lycka till
Maria
Pacemakersjuksköterska

Läs mer i lexikon: 
Sensor
Läs mer om ämnet: 
Sensor

Relaterade expertsvar