Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kroniskt förmaksflimmer. Möjligen ablation. Kan pacemaker kombineras med någon typ av rytmstabiliserande medicin?

Jag har sedan januari 07 kroniskt förmaksflimmer. Varit på väntelista för ablation men mår så pass bra att jag inte direkt är prioriterad. Om jag nu inte kommer att abladeras, vilket troligen inte blir av eftersom risken för att det inte blir så lyckat är stor, är det då troligt/vanligt att pacemaker kombineras med någon typ av rytmstabiliserande medicin? Vilken är den vanligaste lösningen???

Frågan löd:
Jag har sedan januari 07 kroniskt förmaksflimmer. Varit på väntelista för ablation men mår så pass bra att jag inte direkt är prioriterad. Har inte haft någon hög puls, jobbar heltid och motionerar som vanligt. Äter Waran. Under senaste månaderna har jag en vilopuls på ca 42-50 vilket resulterar i att jag känner mig trött under perioder på dagen. Kan även känna som att jag har en mössa på mig samt illmående. Skall denna vecka gå med ett 24 timmars EKG för att därefter diskutera och besluta om insättning av pacemaker. Utgår från att jag kommer att återfå en hel del energi. Om jag nu inte kommer att abladeras, vilket troligen inte blir av eftersom risken för att det inte blir så lyckat är stor, är det då troligt/vanligt att pacemaker kombineras med någon typ av rytmstabiliserande medicin? Vilken är den vanligaste lösningen???

Hejsan,

Vid förmaksflimmer kan man pröva att utföra en ablation mot de sk lungvenerna, som mynnar i vänster förmak eller mer sällan, mot His bunt, som överför impulser från förmaken till kammare.

Dina symptom är nog för lindriga för att Du skall genomgå en ablation. Kroniska flimmer är ibland svåra att eliminera.

Vilken typ av behandling Du kommer att bli föreslagen varierar beroende på läkare etc.

Har Du konstant kroniskt flimmer utan större besvär, men symptom på långsam puls (trötthet) så är en pacemaker med en kammarelektrod att föredra.Du kommer säkert att bli piggare av pacemakern, som via sin sensor kan höja Din puls adekvat vid fysisk ansträngning. Pacemakern stabiliserar Din rytm i de flesta fall.

Några patienter har attacker med snabbt omväxlande långsamt förmaksflimmer och man räknar då kammarslagen (pulsen). Här kan det bli aktuellt att kombinera hjärtbromsande medicin med en pacemaker. Det är en ganska vanlig indikation för pacemakerterapi idag. Mediciner utan pacemaker kan leda till mycket långsam puls.

Om Du inte har några snabbare hjärtrusningar i vila t. ex över 100- 110/min, så behöver Du inte ta någon bromsande medicin och slipper därmed biverkningar som många bromsande mediciner ger. (Jag vet ej om Du har ngn medicin just nu förutom Waran).

Lycka till med pacemakern,

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Pacemakerläkare i Lund

Läs mer i lexikon: 
Förmaksflimmer
Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls