Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag har opererat mistralisklaffen och därefter fått en pacemaker. Sinusknutan fungerar, men jag har AV-block2 eller 3, så om jag förstått det rätt så hjälper PM bara till om den behövs?!? Vid finjusteringen dagen efter ingreppet, ställdes "den lägre" nivån till 40 bpm (tror jag), dvs om hjärtat inte slår snabbare än det, så hoppar PM in. Den "högre nivån" ställdes till 120 bpm. Efter diskussioner kring mitt leverne (jag är 37 år och har ett äventyrsföretag) ställdes den "högre nivån" upp till 175 bpm. Nu till min fråga! Jag har sedan jag kommit hem, dvs i 4 dagar, haft en jämn vilopuls på 84 bpm. Kan min kondition blivit så dålig under sjukhusvistelsen eller kan det vara så att den "den lägre" nivån råkade höjas samtidigt som "den högre"? Mycket trevligt med ett sådant här forum! Med mycket vänliga hälsningar! LEV! MrAdventurer

Jag har opererat mistralisklaffen och därefter fått en pacemaker. Sinusknutan fungerar, men jag har AV-block2 eller 3, så om jag förstått det rätt så hjälper PM bara till om den behövs?!? Vid finjusteringen dagen efter ingreppet, ställdes "den lägre" nivån till 40 bpm (tror jag), dvs om hjärtat inte slår snabbare än det, så hoppar PM in. Den "högre nivån" ställdes till 120 bpm. Efter diskussioner kring mitt leverne (jag är 37 år och har ett äventyrsföretag) ställdes den "högre nivån" upp till 175 bpm. Nu till min fråga! Jag har sedan jag kommit hem, dvs i 4 dagar, haft en jämn vilopuls på 84 bpm. Kan min kondition blivit så dålig under sjukhusvistelsen eller kan det vara så att den "den lägre" nivån råkade höjas samtidigt som "den högre"? Mycket trevligt med ett sådant här forum! Med mycket vänliga hälsningar!
LEV!
MrAdventurer

Hej Mr Adventurer

Din pacemaker är inställd på att följa din egen sinusknuta och därför satt på frekvens 40 upp till 175.Detta är en jätte bra inställning när man som du har en frisk sinusknuta och ett AVblock. Troligtvist så stimulerar pacemakern hela tiden i kammaren om du har AVblock 2 eller 3 och inget på förmaket, vilket är normalt. Din puls kan dock aldrig bli lägre än 40.
Att du upplever din vilofrekvens högre efter din klaffkirurgi är nog normalt och man förlorar snabbt sin kondition och då ökar också vilofrekvensen. När du sover så har du säkert en lägre frekvens.
Jag tror inte att personalen på pacemakermottagningen har programmerat din pacemaker fel utan att den normalt ökar pulsen pga sinusknutan bestämmer takten.

Upplever du oro så tag kontakt med din pacemakermottagning och fråga hur inställningen är på din pacemaker är så kan de också ge dig ett mer korrekt svar.

MVH
Maria Hesselstrand