Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur länge dröjer det efter operationen innan jag kan uppta mina stavgångspromenader?

Jag har nyligen fått en pacemaker inopererad i mitt hjärta. Hur länge dröjer det efter operationen innan jag kan uppta mina stavgångspromenader(ganska tuffa) med påföljande bastubad?

Hej,

Det är bra att Du motionerar och jag förstår att Du vill komma igång efter operationen. Sårläkningen varierar lite från patient till patient och jag skulle föreslå att Du tar det lite lugnt med stavarna ett par, tre veckor. Det är inte bara såret i huden som skall läkas, utan runt pacemakern bildas en bindvävsficka, som håller pacemakern på plats. Kraftiga armrörelser tidigt efter operationen kan flytta pacemakern något, kanske till ett mer ogynnsamt ställe t ex upp mot nyckelbenet.

Skall Du in i bastun också så måste hudsåret var helt läkt då svett och vatten kan störa sårläkningen och risken för infektion ökar.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund