Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag har nyligen fått en pacemaker med en elektråd som stimulerar min långsamma puls,att pulsen går långsamt beror på att jag har kroniskt förmakflimmer och behandlas med seloken vilket gör så att min puls går för skta ibland .Efter inopererad pacemaker mår jag mycket bättre och flimmret tycks vara borta då och då. Men så läste jag en notis i Dagens Medicin daterad 2009-11-15 som lyder det är ett känt fenomen att behandling med konventionell pacemaker som stimulerar höger hjärtkammare på sikt kan ge försämrad funktion av vänster hjärtkammare och hjärtsvikt.Vilket gjorde mig något orolig, jag som hade börjat må så bra.Dom som hade fått en pacemaker som stimulerade båda höger och vänster kammare fick inte det problemet. Är detta något jag bör påtala till min läkare?

Jag har nyligen fått en pacemaker med en elektråd som stimulerar min långsamma puls,att pulsen går långsamt beror på att jag har kroniskt förmakflimmer och behandlas med seloken vilket gör så att min puls går för skta ibland .Efter inopererad pacemaker mår jag mycket bättre och flimmret tycks vara borta då och då.
Men så läste jag en notis i Dagens Medicin daterad 2009-11-15 som lyder det är ett känt fenomen att behandling med konventionell pacemaker som stimulerar höger hjärtkammare på sikt kan ge försämrad funktion av vänster hjärtkammare och hjärtsvikt.Vilket gjorde mig något orolig, jag som hade börjat må så bra.Dom som hade fått en pacemaker som stimulerade båda höger och vänster kammare fick inte det problemet. Är detta något jag bör påtala till min läkare?

Hej,

Under många decennier kunde vi endast stimulera höger kammare och vid behov höger förmak. Man kan inte lägga elektrod inne i vänster kammare pga bl a blodproppsrisk. Under de senaste åren har vi lärt oss att lägga en elektrod på utsidan av vänster kammare och detta i kombination med högerkammarelektrod gör att bägge kamrarna drar ihop sig samtidigt, som hos ett friskt hjärta. Man har länge känt till att hos patienter med en mera avancerad hjärtsjukdom är det inte alltid så bra att stimulera höger kammare först hela tiden. Det sjuka hjärtat behöver synkron stimulering.
Men hjärtfrekvensen är ju livsviktig och den kommer i första hand. Och nästan alla patienter tål högerkammarpacing utmärkt. Skulle Du ha en svårare skada på hjärtmuskeln efter t ex en stor hjärtinfarkt, så kan de bli aktuellt om några år att lägga till en sk vänsterkammarelektrod. I så fall skall Du först utveckla hjärtsvikt av svårare grad vilket inte många gör pga högerkammarpacing.
Njut av din pacemaker nu och var inte orolig,

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund