Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag har en nära vän som i sommar fyller 17 år. Hon har precis fått en pacemaker och har fruktansvärt ont i bröstkorgen. Hon har dock smärtstillande... Man kan inte direkt få ut så mycket information ur henne. Jag vill veta hur pass allvarligt det är när man får en pacemaker in opererad. Om hon inte hade fått den, fanns det en chans att hon skulle dö då? Det känns ändå ganska stort när man säger "har fått en pacemaker"... Tack på förhand! Angelica.

Jag har en nära vän som i sommar fyller 17 år. Hon har precis fått en pacemaker och har fruktansvärt ont i bröstkorgen. Hon har dock smärtstillande...
Man kan inte direkt få ut så mycket information ur henne. Jag vill veta hur pass allvarligt det är när man får en pacemaker in opererad. Om hon inte hade fått den, fanns det en chans att hon skulle dö då?

Det känns ändå ganska stort när man säger "har fått en pacemaker"...

Tack på förhand!
Angelica.

Hej,

Man lägger alltid in en pacemaker på patienter med sjukligt långsam puls och symptom. I sällsynta fall får yngre människor pacemaker i förebyggande syfte som vid t ex medfödda störningar i rytmen typ AV block III som Du kan läsa om.

Har Din kompis svimmat så kan en pacemaker vara livsviktig. Många patienter kan bli helt beroende av pacemakerstödet för att hjärtat skall fortsätta att slå. Det finns barn som får pacemaker och de klarar och vänjer sig vid pacemakern väldigt fort. Flickor i tonåren har det svårare att acceptera en pacemaker enligt min erfarenhet. Den kanske putar ut lite under huden, det blir ett fult operationsärr vid nyckelbenet, de kanske är mer smärtkänsliga efter operationen under några veckor mm.

Du skriver att hon precis fått pacemaker och det gör ofta ont i sårområdet som efter vilken operation som helst. Smärtan skall ju så småningom försvinna. Mycket kretsar kring pacemakern den första tiden. Några patienter (de flesta) är jätteglada att ha fått en pacemaker, men ett fåtal är negativa och besvikna. Det brukar gå över med tiden.

Det bästa är att inte förstora upp det hela utan försöka tänka att med pacemakern så har man i praktiken blivit frisk. Den ger inga biverkningar som mediciner nästan alltid gör. Hjärtat slår i normal takt.

Bästa hälsningar,
Thomas Fåhraeus
Lund