Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag har kroniskt FF sedan jan 07 och PM på grund av låg puls sedan okt 08. Tar ingen medicin för FF. Mår i stort bra, jobbar heltid och motionerar varannan dag. Sedan jag fick PM har jag inga svullna underben och anklar. Tar blodtrycksmedicin´, ligger på ett tryck runt 130/87 då och då men för det mesta ligger jag på 120/75. Efter motionspass är jag lågtryckare kan ligga på 109/67. Min fråga, hjärtat slår klockrent efter att jag fick PM men direkt efter ett mationspass eller längre ansträngning får jag oregelbunden puls????? Är det farligt???? Har nyligen tagit ett arbets EKG som vidade på att hjärtat hade bra status. Kroppspulsådern undersökt via ultraljud i magen, helt ok den med. Jag är 66 år i år men jobbar fortfarande heltid, är på väg att överlämna mina arbetsuppgifter till yngre förmåga.

Jag har kroniskt FF sedan jan 07 och PM på grund av låg puls sedan okt 08. Tar ingen medicin för FF. Mår i stort bra, jobbar heltid och motionerar varannan dag. Sedan jag fick PM har jag inga svullna underben och anklar.
Tar blodtrycksmedicin´, ligger på ett tryck runt 130/87 då och då men för det mesta ligger jag på 120/75. Efter motionspass är jag lågtryckare kan ligga på 109/67.

Min fråga, hjärtat slår klockrent efter att jag fick PM men direkt efter ett mationspass eller längre ansträngning får jag oregelbunden puls?????
Är det farligt????
Har nyligen tagit ett arbets EKG som vidade på att hjärtat hade bra status.
Kroppspulsådern undersökt via ultraljud i magen, helt ok den med.

Jag är 66 år i år men jobbar fortfarande heltid, är på väg att överlämna mina arbetsuppgifter till yngre förmåga.

Hej och tack för din fråga Christel.
Härligt att du är så aktiv och mår bra av din pacemaker. Du upplever att pulsen blir ojämn efter ett längre ansträngnings pass. Det kan vara så att din fysiska aktivitet och pacemakerinställning inte stämmer med varandra. När man är aktiv så behöver pulsen gå upp vid ansträngning men om den inte riktigt klarar detta pga den är lite lågt inställd på den högsta frekvens så kan en del uppleva att pulsen blir ojämn pga egna slag kommer in och ger ojämna slag. Be din pacemakermottagning kontrollera hur din frekvensuppgång är vid aktivitet så kan man kanske öka "taket" för den högre frekvensen.
Det kan också vara extraslag som hjärtat själv kommer med pga hjärtat får arbeta mer vid fysisk ansträngnig och då ger lite annorlunda hårdare slag detta kan man ev kontrollera genom att göra ett arbetsprov eller göra en bandspelning vid ansträngning. Ta gärna upp det med din läkare om du upplever oro för vad du känner för att ev utreda detta vidare.

Lycka till.
Maria Hesselstrand.