Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag har kardiomyopati och fått ICD. Fick mycket oregelbunden puls och obehagskänsla efter att jag hade sex igår. Är det ofarligt?

Hejsan,

Det är en relativt vanlig fråga inom vården av hjärtsjukdomar, om sex är farligt för en hjärtpatient eller ej? Börjar man få kärlkramp eller kännbara arytmier, kan det vara klokt att "ta det lite lugnare" eller avstå och diskutera problemen med sin behandlande doktor.

Tilläggas kan att patienter som t ex haft hjärtinfarkt, kan bli avrådda att ha sex under några veckor medan andra läkare kanske säger att det är fritt fram - med andra ord läkarkåren är lite oense i denna fråga.

I ditt fall är du "skyddad" i och med att du har en ICD inopererad. Jag vet inte hur utbredd din kardiomyopati är men du borde få ett råd i denna fråga från din läkare.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Bjärred

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.