Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag har hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati, tar Seloken 100 x 2 och har fått ICD för att pulsen gick ner för mycket.

Tydligen hjälper inte medicinen i full utsträckning för jag får besvär vid ansträngning. Nu vill man operera och jag har fått många tankar efter det beskedet. Kommer jag att slippa medicinen? Kommer jag att slippa min ICD? Kommer jag att orka lika mkt som jag gjorde innan jag blev sjuk? Man ska ev ge muskelväggen en infarkt genom en sond, för att den ska skrumpna o bli tunnare, är det inte en risk att hjärtat blir svagare då? Blir man sövd när detta görs?
Tack på förhand, hoppas du kan ge svar på några av mina frågor.
MVH Kerstin

Hej Kerstin,

Jag vet för lite om hur ditt hjärta är skadat av din kardiomyopati, men skall ge dig några allmänna svar.

Din ICD får du säkert behålla, du blir tyvärr inte helt frisk efter den planerade terapin, även om du blir bättre. Det är dessutom tryggt för dig att ha ICDn om en hjärtrusning skulle inträffa.

Jag skulle också tro att man behåller Seloken efter ingreppet, så att hjärtat arbetar mer effektivt.

Förmodligen har du en förtjockning på skiljeväggen mellan kamrarna. Den förtjockningen hindrar blodet att komma ut i aorta. Men en tunn sond sprutar man in lite vätska i området som försörjer förtjockningen. Vätskan, vanligen lite alkohol, skadar och dödar lite vävnad i förtjockningen, som krymper och blockerar inte blodet lika mycket som tidigare. Det är en väl etablerad behandlingsmetod numera.

Om du blir bättre eller ej, kan bara dina hjärtläkare säga. Jag vet inget om din EKO- bild etc, men behandlingen förhindrar att du blir sämre i de flesta fall.

Du blir säkert sövd för detta. Hjärtat blir inte svagare då den lilla infarkten du får inte drabbar de yttre muskelväggarna.

Lycka till!

Thomas Fåhraeus
Bjärred