Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag har fått veta att jag har ett vänstersidigt grenblock. Varför får man detta och hur ser prognosen ut? Hur kan det behandlas? Jag ska utredas med bandspelar-EKG, ultraljud och arbets-EKG. MVH Sara, 36 år

Jag har fått veta att jag har ett vänstersidigt grenblock. Varför får man detta och hur ser prognosen ut? Hur kan det behandlas? Jag ska utredas med bandspelar-EKG, ultraljud och arbets-EKG.
MVH
Sara, 36 år

Hej Sara,

Ibland kan man födas med sk grenblock på höger eller vänster sida. I praktiken betyder ett vän. sidigt grenblock att höger hjärtkammare drar ihop sig före vänster kammare. Retledningsbanan till vänster kammare är blockerad. Är hjärtat friskt för övrigt, vilket kan kontrolleras med en enkel EKO- undersökning, så har det inte någon särskilt större betydelse.

Det vore fel att säga att det överhuvudtaget inte spelar någon roll med grenblock, för hjärtat pumpar och mår bättre om bägge kamrarna dras ihop samtidigt. På patienter med någon bakomliggande hjärtsjukdom och pacemaker, som nästan alltid ger ett vänstersidigt grenblock, kan man lägga en tredje elektrod på vänster kammare och " synkronisera" kammarkontraktionen bättre. Detta är ofta viktigt om hjärtat sviktar.

I ditt fall tycker jag inte att Du skall tänka på detta utan betrakta dig som frisk. Skulle Du i framtiden, om 20-30 år kanske, få några symptom på långsam puls så kan man bota Dig med en liten pacemakeroperation. Förhoppningsvis är den risken liten.

Mvh

Thomas Fåhraeus

Lund

Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls