Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

VARFÖR är magnetröntgen farligt?

Jag har fått veta att det är "farligt" och omöjligt att genomgå magnetröntgen pga min pacemaker. VARFÖR är det farligt?

Frågan löd:
Hej, jag har pacemaker sedan 2001 pga AV-block III. Har också under många år besvärats av svår värk i skuldran och axeln. Alla undersökningar och behandlingar som finns att tillgå är redan gjorda, förutom magnetröntgen. Har fått veta att det är "farligt" och omöjligt pga min pacemaker. Min fråga är: VARFÖR är det farligt? Är det pga att man har metall i kroppen eller är det funktionen som störs? Eller går den rentav sönder? Finns det möjlighet att göra MR i samband med batteribyte? Eller är elektroderna i hjärtat också ett problem? Jag har fortfarande egen funktion i hjärtat så man skulle kunna stänga av PM under tiden.... Det här är mycket viktigt för mig eftersom mina smärtor är så svåra och ingen har lyckats komma fram till var felet ligger! Bara att det är nerv/mjukdelsskada.
Tacksam för utförligt svar. Tack för en bra sajt!
MVH Pirrayan

Svar: Hej Pirrayan,

Moderna pacemakrar, tre till fyra år gamla, kan klara magnetröntgen, MR. Tidigare fanns magnetiska komponenter i pacemakern, men nu skall det gå bra enligt olika utländska studier som gjorts.

Man bör programmera om pacemakern innan MR görs, för att säkra undersökningen. Bl. a. skall den avkännande funktionen stängas av tillfälligt.

Har Du egen aktivitet i hjärtat är det en fördel. (om ngt skulle hända).

En del läkare kräver en mycket hög indikationsgrad innan de ger klartecken till MR för en pacemakerpatient som t.ex. att leta efter cancertumörer mm.

Har Du så svåra smärtor i din axelregion, skulle jag låta dig genomgå en MR om ortopedläkare föreslår det.

Man har inte sett några alamerande skador efter MR på pacemakersystemet och de flesta patienter som gjort MR har inte känt något.

Enstaka pacemakerpatienter har ont i axelregionen ibland kanske pga muskelspänningar och kramp.

Du kan gå in på Googles och söka på "pacemaker magnetröntgen" så får Du mer teknisk information.

Lycka till!

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
EMI