Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag har fått en ICD inopererad , kan jag köra en Stiga åkgräsklippare. Enligt broschyrer skall jag undvika maskiner som har tändstift. bengt sällstedt

Jag har fått en ICD inopererad , kan jag köra en Stiga åkgräsklippare. Enligt broschyrer skall jag undvika maskiner som har tändstift.
bengt sällstedt

Hej Bengt,

Vi har många frågor om trädgårdsmaskiner och pacemakerar/ ICD - system. Runt motorns tändspole och startmotor finns elektromagnetiska fält( EMI) som kan påverka din ICD. Men det kräver att du är mycket nära motorn när den är igång. Det går inte att säga exakt vilket avstånd du skall tänka på. När det gäller bilmotorer skall t ex en pacemakerpatient inte luta sig precis över motorn. Och den har förmodligen starkare EMI.
Så kan du hålla dig några decimeter från gräsklipparens motor bör EMI signalerna knappast påverka din ICD.
Som alltid vid elektriska motorer så känner du något konstigt i bröstet backa genast från motorn eller slå av den direkt. Mixtra inte med motorn när den är igång.
Du kan läsa mer om EMI på vår faktasida.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund