Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag har diagnosen kroniskt förmaksflimmer. Hade inga egentliga symtom. Tränade och jobbade som vanligt. Fick låg puls runt 44 då jag satt vid min PC på jobbet, vid träning var det som en broms. Har aldrig tagit några mediciner för FF mer än Waran. Äter blodtrycksmedicin men har blodtrycket under bra värden. Satte in en pacemaker i höger kamare för 10 veckor sedan, modell S501 SSIR Guidant/Boston Medtronic.Effekt; pulsen helt ok 60 i vila och vid skrivbordet på jobbet, 125-130 vid motionspass på ca 60-80 minuter. Pulsen går ned rätt snabbt. Kan känna av oregelbunden puls under tiden för sänkning, dvs om jag tar pulsen vid handleden. Om inte känner jag inget. När jag tar blodtrycket hemma så kommer numera inte symbolen för oregelbundna hjärtslag som tidigare, upp. Jag har energi och kraft som då jag inte hade FF/låg puls. Jag har inga svullna underben och fötter, behöver inte ens stödstrumpor då jag sitter på långflygning etc. Kissar inget på nätterna. Jag är 64 år men kommer att jobba till 67. Jobbar med IT-samordning/beställning/analys Min fråga är; Kan det vara så att mitt förmaksflimmer dämpats?. Står på väntelista för ablation, har redan tackat nej till en första insats, tycker att jag i nuläget mår mycket bra och osäkerheten med an ablation är stark..Frågan kommer att diskuteras återupptas under hösten 2009.

Jag har diagnosen kroniskt förmaksflimmer. Hade inga egentliga symtom. Tränade och jobbade som vanligt. Fick låg puls runt 44 då jag satt vid min PC på jobbet, vid träning var det som en broms. Har aldrig tagit några mediciner för FF mer än Waran.
Äter blodtrycksmedicin men har blodtrycket under bra värden. Satte in en pacemaker i höger kamare för 10 veckor sedan, modell S501 SSIR Guidant/Boston Medtronic.Effekt; pulsen helt ok 60 i vila och vid skrivbordet på jobbet, 125-130 vid motionspass på ca 60-80 minuter. Pulsen går ned rätt snabbt. Kan känna av oregelbunden puls under tiden för sänkning, dvs om jag tar pulsen vid handleden. Om inte känner jag inget. När jag tar blodtrycket hemma så kommer numera inte symbolen för oregelbundna hjärtslag som tidigare, upp. Jag har energi och kraft som då jag inte hade FF/låg puls. Jag har inga svullna underben och fötter, behöver inte ens stödstrumpor då jag sitter på långflygning etc.
Kissar inget på nätterna.
Jag är 64 år men kommer att jobba till 67. Jobbar med IT-samordning/beställning/analys
Min fråga är; Kan det vara så att mitt förmaksflimmer dämpats?.

Står på väntelista för ablation, har redan tackat nej till en första insats, tycker att jag i nuläget mår mycket bra och osäkerheten med an ablation är stark..Frågan kommer att diskuteras återupptas under hösten 2009.

Hejsan,

För att behandla svårreglerade förmaksflimmer så kan läkarna ibland föreslå ablation av den sk His bunt efter man lagt in en pacemaker. Förmaksflimret isoleras då och kommer inte ner i kammrarna, som drivs av pacemakern.

Man brukar lägga in pacemakersystemet först och vänta några månader och sedan fullfölja behandlingen med ablation. Många patienter, som fått pacemaker innan ablation, uppger att de blivit klart förbättrade med enbart pacemakern. De är så pass bra att de vill avstå från ablationen och de har patienterna naturligtvis rätt till att säga nej till en ablation.

Orsaken till att patienterna förbättras är att pacemakern ofta stabiliserar rytmen något så att det inte blir så mycket frekvensvariationer, vilket upplevs som jobbigt.Dessutom har kanske patienten mest symptom av långsamt förmaksflimmer dvs låg kammarfrekvens och med pacemakern försvinner ju onormalt låg puls. Pacemakern kan inte påverka förmaksflimmer men den påverkar alltså hjärtkammrarna och därmed pulsen.

Mår Du bra nu tycker jag inte att Du skall genomgå en ablation. Blir Du sämre kan frågan tas upp på nytt.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Ablation