Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag fick en pacemaker 1989 jag har bytt pacemaker 2 ggr efter det. för 2 år sedan fick jag en ny pacemaker men då skulle dom ha bytt mina trådar, men glömde detta. Nu känns det som att jag känner mär pacemakern slår till varje gång. Kan det vara så att det är pga att trådarna inte har bytts ut? Hoppas på svar Maria

Jag fick en pacemaker 1989 jag har bytt pacemaker 2 ggr efter det. för 2 år sedan fick jag en ny pacemaker men då skulle dom ha bytt mina trådar, men glömde detta. Nu känns det som att jag känner mär pacemakern slår till varje gång. Kan det vara så att det är pga att trådarna inte har bytts ut?
Hoppas på svar
Maria

Hej Maria,
Dina elektroder (trådar) är snart 20 år. Många pacemakerpatienter har trådarna längre ibland kanske 30 år. Vi vet aldrig riktigt hur länge de håller, det beror på hur de nöts, slits, är inopererade mm.

Vid kontrollerna ser man ibland att motståndet (impedensen) har plötsligt ökat eller minskat i någon eller båda trådarna. Det kan vara ett tecken på att isoleringen runt elektroden har skadats och då bör elektroden ev bytas.

Jag vet inte riktigt vad du känner men är det ryckningarna eller obehag utmed elektrodbanan uppe vid nyckelbenen där Du förmodligen har pacemakern talar det för att Du bör genomgå en kontroll och ev byta. Det är sällan som elektroderna skadas djupare in i kroppen eller i hjärtat.

Känner Du onormala pulsationer som Du inte tidigare känt så kan det också vara ett tecken på elektrodskada. Kontakta din pacemakerenhet och diskutera problemet med dem. Fråga varför de ville byta elektroder vid förra kontrollen, speciellt om Du är pacemakerberoende.

Lycka till och Gott Nytt År

MVH

Thomas i Lund

Läs mer i lexikon: 
Elektrod
Läs mer om ämnet: 
Vilka komplikationer kan ske