Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

jag får smärta i bröstet och yrsel vid måttlig ansträngning. har ICD p g av kardiomyopati. på las kunde man ej se något på EKG eller blodprov. smärtan finns kvar. vad kan detta bero på? mvh K B

Hej,

Det är svårt att svara på dessa frågor då jag inte kan hela din sjukhistoria. Smärta i bröstet kan ha många olika förklaringar och kommer ofta från bröstkorgsväggen, lungsäckar eller strukturer runt hjärtat. Själva hjärtat har inga smärtnerver. Jag gissar att man exkluderat att du har angina pectoris.Vid angina kommer en mycket typisk smärta ffa vid ansträngning.Har du gjort ett arbets-EKG för att se om det kan vara angina pectoris?

Yrseln kan bero på attacker med lågt blodtryck. Får man dessutom smärta kan trycket sjunka ytterligare pga sk vagusnervstimulering.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred