Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag är en tjej på 30 år och skulle kalla mig själv elitmotionär (tränar 4-5 ggr i veckan, blandat styrka och kondition) men har tränat mer för några år sedan. Jag har insett att jag har låg puls, 45 slag/minut eller mindre även på kvällen. Mitt blodtryck brukar alltid vara normalt enligt läkare och barnmorskor, och när min syresättning mättes för ett år sedan var den 100, vilket tydligen var väldigt bra. Jag känner mig frisk, har aldrig yrsel (väldigt, väldigt sällan iaf) och har stor matlust och är inte tröttare än någon annan. Har dock alltid trott att det är fel på mitt hjärta, en gång fick jag tex kliva av en match för att det kändes som att det började slå jättehårt och jättefort helt plötsligt, och ibland när jag springer kan det kännas lite likadant, men det går alltid fort över. Har funderat på att göra ett arbets-ekg, men inte tagit mig för. Ett vanligt EKG för ett år sedan visade att allt var normalt (sökte för bröstsmärtor, men smärtorna hade inte med hjärtat att göra), men detta översågs av en sjuksköterska och bör därför göras om tyckte en person jag känner som varit hjärtläkare. Vad kan min låga puls bero på? Kan det vara helt ofarligt eller är detta något jag bör kolla upp snarast? Hälsningar! Kajsa

Jag är en tjej på 30 år och skulle kalla mig själv elitmotionär (tränar 4-5 ggr i veckan, blandat styrka och kondition) men har tränat mer för några år sedan. Jag har insett att jag har låg puls, 45 slag/minut eller mindre även på kvällen. Mitt blodtryck brukar alltid vara normalt enligt läkare och barnmorskor, och när min syresättning mättes för ett år sedan var den 100, vilket tydligen var väldigt bra. Jag känner mig frisk, har aldrig yrsel (väldigt, väldigt sällan iaf) och har stor matlust och är inte tröttare än någon annan. Har dock alltid trott att det är fel på mitt hjärta, en gång fick jag tex kliva av en match för att det kändes som att det började slå jättehårt och jättefort helt plötsligt, och ibland när jag springer kan det kännas lite likadant, men det går alltid fort över. Har funderat på att göra ett arbets-ekg, men inte tagit mig för. Ett vanligt EKG för ett år sedan visade att allt var normalt (sökte för bröstsmärtor, men smärtorna hade inte med hjärtat att göra), men detta översågs av en sjuksköterska och bör därför göras om tyckte en person jag känner som varit hjärtläkare.

Vad kan min låga puls bero på? Kan det vara helt ofarligt eller är detta något jag bör kolla upp snarast? Hälsningar! Kajsa

Hej Kajsa,

Det låter ju som Du vore väldigt vältränad nästan i maratonklass. Har man så bra kondition brukar ibland vilopulsen bli lägre än normalt. Har Du inga symptom på låg puls behöver Du inte tänka på det.

Att Du plötsligt får en annorlunda snabb och hård puls vid fysisk ansträngning bör man nog följa upp. Normalt så stiger ju pulsen successivt vid ökad belastning och det är Du säkert van att kontrollera den genom att ta pulsen själv vid träning.
Ofta kan man räkna pulsen upp till cirka 150/min sedan blir det svårare.Nästa gång Du löptränar och känner samma symptom kan Du försöka att mäta Din puls. Är den mycket snabb och svag så kan Du bli allmänpåverkad tills den börjar minska igen. Anteckna dina iakttagelser och planera ett läkarbesök helst till en hjärtläkare (kardiolog).
Man skulle nog vilja göra ett arbetsprov med EKG, ett bandspelar- EKG när Du springer samt en EKO- undersökning.

Som Du säger har smärtan i bröstet säkert inget med hjärtat att göra.

Jag tror inte Du behöver vara orolig, men Du oroar Dig mycket för hjärtat och en gång för alla bör Du kontrollera det.

MVH
Thomas Fåhraeus
LUND