Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag är en tjej på 16 år med låg puls som gått ned i vikt

Jag är en tjej på 16 år. Jag har alltid varit en aktiv person, jag rider och det har jag gjort hela mitt liv. Min vilopuls har legat på 46, nu är den på 50 (innan jag har ätit) och 60 efter att jag har ätit. Mitt hjärta slår kraftigt och regelbundet. Jag har gått ner i vikt, jag har en läkare och vi ska undersöka mitt hjärta med EKG. Borde jag vara orolig? De senaste 2 veckorna har jag inte ridit eller varit särskilt aktiv, det tar kol på mig och jag får inte rida eller anstränga mig. De säger att jag inte orkar rida, men jag orkar visst! Jag har kraft och jag är inte trött och utmattad som de säger. Jag äter ordentligt med mat men jag äter inte godis eller läsk. Jag har inte haft min menstration på cirka ett 4-5 månader. Kan det vara så allvarligt att de förbjuder mig att vara mig själv? Vore tacksam för svar. Sitter i en knipig situation och vet inte om jag bör vara orolig. Mvh H.

Hej 16-åriga tjej

När jag läser din fråga om att du inte får vara aktiv och minskat i vikt så tror jag att dina närmaste och läkaren är oroliga för dig. Om det är så att du väger för lite och även varit utan din mens i 4-5 månader tyder det på att kroppen inte mår bra pga din låga vikt och försöker då ligga i sparläge. Även hjärtat kan då påverkas och vilopulsen går ner. Jag antar att läkaren då vill kontrollera, genom att ta ett EKG, hur ditt hjärta mår och vilken vilopuls du ligger på. Du kommer säkert att kunna vara aktiv igen men lyssna på dina anhöriga och läkaren och följ deras råd trots att du inte riktigt kan förstå det idag.

MVH

Maria Hesselstrand