Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag är en kille på 17 år med extraslag

Hej!!! är en kille på 17 år, vältränad har en fråga har känt i hjärttrakten att hjärtat slagit lite extra i bland när jag suttit still – obehagligt. Jag är allmänt rädd för sjukdomar och oroar mig för de minsta lilla. Jag har kollat upp hjärtat ca 6 ggr ekg röntgat lungor med mera. Det är ingen i släkten som har hjärtsjukdomar. Jag har väldigt mycket gaser i magen som kommer upp som rapningar de kanske kan bidra till ett extra tryck när de samlas för mycket luft i mellangärdet?? Jag har haft hjärtklappning men de är borta nu, antagligen för att jag inte oroar mig längre. Tack på förhand.

Hej Du,

Extraslag på hjärtat har normalt sett nästan alla människor. Förr brukade man minska dem med mediciner, men de gav ofta mer obehag än extraslagen i många fall.
Tydligen har en del utredningar gjorts på dig men man har inte hittat något anmärkningsvärt så vitt jag förstår.

Utsetts man för stress eller yttre påtryckningar blir det ofta någon form av symtom från något organ, t.ex. spänningshuvudvärk, gastrit- magbesvär, orolig tarmfunktion, diffusa smärtor t.ex. i bröstet och bröstkorgen mm. Med andra ord symtom kommer från det aktuella målorganet, som ibland kan vara hjärtat.

En del får mycket "diffusa besvär" som de ofta tillskriver hjärtat. Eftersom hjärtat är ett så pass viktigt organ kan många människor få panikångest eller sk hjärtneurotiska symtom med stark förnimelse av extraslag, som andra människor inte känner av. Det sticker och pulserar i bröstet och ibland kan det kännas som om det är svårt att få luft. Hjärtat har inga smärtnerver och stickningar i bröstet brukar vara helt oskyldiga.

Visar medicinska undersökningar att det inte är något fel på hjärtat kan dock symptomen fortsätta och man får leta efter andra orsaker till att patienten inte mår bra. Och det kan vara den yttre miljön, som jag nämde.

Du har mycket gaser och rapar mycket, vilket kan vara orsakat av att du sväljer mycket luft utan att tänka på det och det kan bero på ett nervöst beteende. (Sväller magen och tarmarna upp, kan de knuffa på hjärtat och utlösa extraslag.)

Mitt råd är att fortsätt och träna och gå gärna någon avslappningskurs. Kolla att allt är okay omkring dig.

Med bästa hälsningar,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Extrasystolier