Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag är inte direkt operatör,men på vårt företag kan jag befinna mig ganska nära s.k. CNC-styrda plåtmaskiner. Det kan vara laserskärare , stansmaskin,eller kantpress. Jag anar att min pacemaker kan påverkas ,men kan man säga något om avståndet till dessa maskiner,utan att påverkas. MVH B.S

Jag är inte direkt operatör,men på vårt företag kan jag befinna mig ganska nära s.k. CNC-styrda plåtmaskiner. Det kan vara laserskärare , stansmaskin,eller kantpress. Jag anar att min pacemaker kan påverkas ,men kan man säga något om avståndet till dessa maskiner,utan att påverkas.
MVH B.S

Hej B.S.

Laserstrålar påverkar inte pacemakern- Man svetstar t.o.m. ihop titanhöljet i pacemakern med en stark laser. CNC vet jag inte så mycket om.

Generellt gäller att finns det kraftiga elektromagnetiska (EMI) fält intill CNC utrustning skall man ibland vara lite försiktig. Uppträder pulserande EMI- vågor ut kan pacemakern uppfatta det som att hjärtat slår och slutar då tillfälligt att stimulera. Vågorna kan ibland även öka hjärtfrekvensen, beroende på vilket system Du har. Magneter kan ändra pacemakerns impulsgivning.

Är Du mycket beroende av kontinuerlig pacemakerstimulering? Några patienter använder bara pacemakern i ett par % av tiden. Om Du inte är särskilt beroende kan Du ju testa och gå omkring bland maskinerna. Blir Du påverkad så får Du dra dig tillbaka eller om en kamrat kan hjälpa Dig att göra det.

Som alltid gäller regeln att inte föra pacemakern alldeles intill en elektrisk källa. Ett avstånd på över en meter borde inte ge Dig några besvär.

Vill Du har mer information kan Du kontakta firman som tillverkar pacemakern. Den står på Ditt pacemakerkort. Sök på internet så får Du ett telefonnummer dit Du kan vända Dig.

MVH

Thomas Fåhraeus
PacePuls
LUND