Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag är en aktiv sportskytt, hagelgevär huvudsakligen, som skjuter några hundratal skott per vecka.

Jag är en aktiv sportskytt-hagalgevär huvudsakligen-som skjuter några hundratal skott/vecka.Kan jag fotrsätta med detta om pacemakern plaseras på min vämstra sida? Är en högerskytt.

Hej sportskytt,

Du kan lugnt fortsätta skjuta med hagelgevär eller kraftigare vapen. Pacemakern eller elektroderna skadas inte av rekylen då de ligger placerade på andra sidan.

Några skyttar har pacemakern på samma sida som geväret och då blir det lite knepigare. En älgstutsare ger en sådan kraftig rekyl att elektroderna kan skadas, om kolven placeras precis över pacemakersystemet. (pacemakern brukar hålla)

Vi som implanterar pacemakrar försöker placera dem på motsatta sida. Går inte det kan man lägga pacemakern mer mot mitten och längre ner vid implantationen. Vidare bör skytten ha skumgummi eller något liknande dämpade material vid axeln för att skydda systemet.

Glöm inte öronskydden.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus, pacemakerdoktor i Lund.