Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag är 50 år och har precis fått diagnosen paroxysmalt förmaksflimmer. Jag har haft några episoder (5-6) under ett par år. Nu har man gjort ett EKO som var helt normalt. Arbetsprov har man gjort tidigare - 180 watt, var ändå inte maximalt trött. Inget fel på några prover. Diagnosen ställdes efter att jag fick ett EKG taget under en episod, skulle egentligen ha gjor eusophagusEKG men det ansågs inte att det behövdes då man såg EKG:t. Kan man vara helt säker på att det är Ffl bara genom EKG-tolkning? Är litet överviktig, annars inga riskfaktorer förutom att jag haft det stressigt under flera år, jobbat mycket och även haft problem i äktenskapet. Min fråga är nu: Jag skulle vilja veta: Får alla som har paroxysalt förmaksflimmer med tiden kroniskt flimmer? Finns det något jag kan göra själv? Nu tar jag inga mediciner men tänker att om jag lägger om mitt liv, ändrar min arbetssituation, skiljer mig (vilket jag borde ha gjort för länge sen) och går ner i vikt, kan det då påverka prognosen eller är det kört vad jag än gör? Jag förstår att det är svårt att svara på men kanske ni har träffat patienter som har minskat eller fått bort sina symtom. Jag har försökt fråga läkare men får bara svävande svar. Jag vill gärna veta prognosen i siffror; si och så många procent av de där man inte hittar något fel på hjärtat får till slut kroniskt flimmer. Går symtomen någonsin över av sig själv? Tacksam för svar. Kvinna 50

Jag är 50 år och har precis fått diagnosen paroxysmalt förmaksflimmer. Jag har haft några episoder (5-6) under ett par år. Nu har man gjort ett EKO som var helt normalt. Arbetsprov har man gjort tidigare - 180 watt, var ändå inte maximalt trött. Inget fel på några prover. Diagnosen ställdes efter att jag fick ett EKG taget under en episod, skulle egentligen ha gjor eusophagusEKG men det ansågs inte att det behövdes då man såg EKG:t. Kan man vara helt säker på att det är Ffl bara genom EKG-tolkning?
Är litet överviktig, annars inga riskfaktorer förutom att jag haft det stressigt under flera år, jobbat mycket och även haft problem i äktenskapet.
Min fråga är nu: Jag skulle vilja veta: Får alla som har paroxysalt förmaksflimmer med tiden kroniskt flimmer? Finns det något jag kan göra själv? Nu tar jag inga mediciner men tänker att om jag lägger om mitt liv, ändrar min arbetssituation, skiljer mig (vilket jag borde ha gjort för länge sen) och går ner i vikt, kan det då påverka prognosen eller är det kört vad jag än gör? Jag förstår att det är svårt att svara på men kanske ni har träffat patienter som har minskat eller fått bort sina symtom. Jag har försökt fråga läkare men får bara svävande svar. Jag vill gärna veta prognosen i siffror; si och så många procent av de där man inte hittar något fel på hjärtat får till slut kroniskt flimmer. Går symtomen någonsin över av sig själv?
Tacksam för svar.
Kvinna 50

Hej,

Läkarna börjar mer och mer betrakta förmaksflimmer (ffl) som en naturlig ålderskrämpa. Vid 70-80 års ålder har cirka 10- 20% ffl. Det finns ett stort mörkertal här, många har ffl utan att veta det eller att ffl upptäcks.
Du har drabbats lite tidigare vilket inte är ovanligt. Parox.ffl kan man ha i åratals, 10 år är inte ovanligt. EKG visar helt säkert om man har flimmer DÄREMOT kan tolkningen ibland bli fel t ex om ffl är mycket jämt.
Under mina 35 år med arytmipatienter har jag bara hört några säga att de kan påverka och minska sina ffl-episoder. De har varit stora kaffedrickare framför allt som minskat konsumtionen och därmed ffl attacker. Alkohol kan också ge flimmer. Stress är mycket tveksamt men mindre stress kan ha effekt.
Kvinnor har ofta jobbigare med parox. Ffl än män. Ändå genomgår fler män än kvinnor sk ablationsbehandling, en metod att eliminera ffl. Jag tror ingen kan gissa eller sia om när parox ffl kan bli konstant. Prognos-och procentsiffror blir bara gissningar. En klen tröst är att man vänjer sig ofta vid konstant ffl även om fysiska förmågan minskar.Parox ffl är jobbigare.

Jag tycker du skall ta upp frågan att få genomgå en ablationsbehandling. Lyckandefrekvensen ligger på 80- 90% och jag tror att det finns sju centra i Sverige som utför ablation. Du kan läsa om det under " fördjupningar" på denna webbsida.
Att skilja sig påverkar nog inte prognosen men har kanske andra fördelar liksom viktnedgång har!

Sikta du på ffl-ablation, ev kan du se siffror från olika centra om du söker på Svenska ablationsregistret på intenet.

Lycka till

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Ablation