Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kan jag som 37 åring få en pacemaker?

Jag har sen ett år tillbaka haft problem till och från med hjärtat. Blev akut inlagd i december pga onormal hjärtrytm, fick dock åka hem efter 2 dagar då alla prover visade inget fel. Jag kan gå bort till affären på 2 km och sen bli helt svimfärdig, blir blek i ansiktet, ögon börjar tåras och känns som jag bara vill sova.. detta går dock över efter några sekunder med en trötthet som efterföljd. Vad kan detta vara? Jag har fått göra arbets ekg och får då extraslag, men inte så många så det är farligt säger dem. Läkarna har inget svar att ge.
Som barn opererades jag i hjärtat, kan det ha något med det att göra? Ett hål i förmaken som ej växte igen.
Min vilopuls ligger på 47, jag är inte tränad. Jag vill bara ha min energi tillbaka och inte känna mig svimfärdig efter 2 km.. Läkaren jag pratade med sist här nu nämnde ev. pacemaker.

Hej!

Dina symtom kan bero på att ditt hjärta går lite långsamt och att du kanske har svårt att få upp pulsen vid ansträngning. Detta kan man kontrollera med arbetsprov (som du gjort) samt långtids-EKG (samtidigt som du går dina 2 km till affären). Hör med den läkare som föreslagit pacemaker varför han/hon tycker att du skall ha det. Är det så att dina symtom beror på långsam hjärtrytm, kommer du att bli hjälpt av en pacemaker. Beror dina symtom på extraslag kommer en pacemakert inte att kunna påverka extraslagen, utan du måste då kanske prova en medicin för att dämpa extraslagen.
Operationer av förmakssepumdefekter brukar inte ge långsam hjärtrytm, men ibland kan operationen påverka sinusknutan, med långsam hjärtrytm som resultat. Jag kan inte uttala mig om just din operation eftersom jag inte har tillgång till operationsberättelse m.m.

Hälsningar: Torbjörn

Relaterade expertsvar