Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Ipad och pacemaker

Jag hittar ingen varning för Ipadanvändning här, men Apple varnar i manualen:
"iPad innehåller komponenter och radiosändare som avger elektromagnetiska fält. iPad har även magneter längs enhetens vänsterkant och på högra
sidan av glaset på framsidan som kan störa en pacemaker, defibrillator eller annan medicinsk utrustning. Även iPad Smart Cover och iPad Smart Case har magneter. Dessa elektromagnetiska fält och magneter kan orsaka störningar hos pacemakers, defibrillatorer eller annan medicinsk utrustning. Håll alltid ett avstånd på minst 15 cm mellan medicinsk utrustning och iPad, iPad Smart Cover och iPad Smart Case."
Är detta en överdriven varning eller något att ta hänsyn till?

Hej

Nej denna varning är faktiskt korrekt. Pacemakern och ICD kan påverkas om det magnetiska fältet på din Ipad läggs direkt på din pacemaker eller ICD. Den skadar inte men kan störa pacemakern och där igenom ändra sitt arbets sätt så länge den ligger direkt på. En ICD kan stänga av förmågan att känna av en farlig hjärtrytm men så fort det lilla magnetiska fältet på Ipaden tas bort återgår till att åter känna av. Håll det avståndet på 15 cm så är det inga problem att använda apparaterna-

Lycka till

Maria
Pacemakersjuksköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.