Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Infektion i dosfickan?

Jag fick min första pacemaker för elva årderns (15 år gammal) anledningen till att jag behöver den är för att jag föddes med endast en kammare. I samband med operationen av den nya " väggen" i mellan stötte man till sinusknuten, vilket resulterade i ett AV block III.
För ett åreedan var det dags för ett dorbyte (rutinmässigt) Efter den första operationen kunfr man på sjukhuset inte få någon kontakt med den nya dosan. Man antog då att sladdarna inte klickat i. Ny operation igen för att åtgärda. Då visade sig att den ena elektroden var av. Jag fick vänta pga att de inte kunde lösa problemet på det sjukhus jag vårdades. ytterligare en opraton gjordes på annan ort. nu fungerade det.
Några månader senare blev det ömt och dosfickan svullnade, jag blev inlagd med en mycket krafftig antibiotika kur. Man misstänkte då en infektion. Jag blev hemskickad med pencelin och en insjunkande försäkran att det nog var bra nu. Efter detta har jag känner mig trött och hängig och inte alls på humör. Jag har besvärats av att dosfickan gång på annan svullnat med smärta i bröstet och vänsterarmen som resultat. Jag har varit besvärad av detta både fysiskt och psykiskt. I juni i år gjordes en reoperering för att om möjligt kunna ge pacemakern större plats. Man trodde att dosfickan var för liten och att det var det som skavde.
det visade sig att när man öppnade fickan var det en infektin. Bakterierna ligger i fickan och mot metalllen på dosan. Jag har nu allså gått med infekonen i över ett år. Nu väntas operation igen först för att ta bort den gamla och vara utan PM i en vecka och sen för att sätta in en ny på höger sida...
Jag är en tjej på 26 år och tycker att detta hanterats väldig dåligt. Jag har fått ytterligare ärr på bröstet och har " tappat" ett år av mitt liv.
Hur offra händer detta och vart kan man vända sig för att få hjälp med att prata med någon?
Kan man få någon ersättning och är de rimlgt att begära detta?
Med vänlig hälsning, Karin

Hej

Mycket tråkigt att du drabbats så hårt med problem med elektroder och infektioner. Tyvärr händer det då och då att en del drabbas av infektion. Enligt senaste informationen från svenska pacemakerregistret ligger det runt 3-4 % som drabbas av infektion varje år.
Risken är ofta större när man behöver göra reoperation och gå in flera gånger i samma område. Dels bildas det ärrvävnad runt det området som då har en sämre blodcirkulation och där igenom ger sämre läkning. Pacemakern och elektroderna är också "främande föremål" som minskar chansen att infektionen ska försvinna och behöver därför avlägsnas för att ge möjlighet till läkning.

Jag förstår att din situation är mycket jobbig och att det har påverkat hela dig. Jag skulle rekomendera dig att ta kontakt med en kurator på ditt sjukhus för hjälp med stöttning och även kunna få ersättning för det lidande du har gått igenom.

Lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska