Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

ICD och turåkning på fjäll

Har fått en ICD inopererad 27 januari. Har hopp om att kunna genomföra min årliga fjälltur i början av april. Gäller turåkning med ryggsäck i Jämtland. Vet inte hur min kropp med ICD reagerar på ryggsäck på 10-11 kg även om det är avlastande runt midjan. Är det någon som har erfarenhet?

Hej!
Turåkning i Jämtland låter skönt. Din ICD tar inte någon skada av turåkning med måttligt tung ryggsäck. Tänk på att vaddera lite extra under ryggsäcksremmen där den ligger mot ICD:n. Lägg t ex en hopvikt handduk emellan. Detta för att inte orsaka skada på huden ovanför ICD:n.
Innan du ger dig ut på tur bör du dock kolla med din behandlande läkare om ditt hjärta tål ansträngningen. ICD har du fått p g a att du har en ökad risk att få livshotande rytmrubbningar. Hur kommer ditt hjärta att reagera på ansträngningen?
Du skriver inte om du fått ICD p g a att du haft en rytmrubbning, eller om den är "primärprofylaktisk" d v s inlagd p g a att du har nedsatt vänsterkammarfunktion. Har du haft en rytmrubbning bör du nog ta det väldigt lugnt.

Samråd alltså med din läkare innan du ger dig ut!

Hälsningar: Torbjörn