Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

ICD-placering: bröstkorg vs buk

Hej!

Mitt namn är Emma, jag är 24 år och kommer få en ICD i januari/februari pga hjärtsvikt (dilaterad kardiomyopati av okänd orsak), eventuellt att jag är aktuell för hjärttransplantation, utredning sker i januari. Min fundering kring min framtida ICD gäller i nuläget placeringen. Jag är rätt smal och har i stort sett inget underhudsfett på bröstkorgen. Det är troligt att en ICD inlagd under nyckelbenet kommer att strama åt rejält, samt förstås vara mycket synlig. Finns det någon möjlighet för mig, tror ni, att kunna efterfråga en placering i buken? Vad talar för respektive emot placering på vardera stället? Om jag blir transplanterad så kommer ICD'n att tas bort, och jag har hellre ICD-ärret på magen (där jag redan har ärr efter tidigare operationer; blindtarm och cholesystektomi), om jag ändå ska få transplantationsärr på bröstkorgen. Om jag inte ska transplanteras kan ICD'n alltid flyttas upp längre fram om det inte funkar att ha den i buken, eller hur? Men så har vi ändå försökt där först.. Jag tänker till viss del på synlighetsfaktorn, även om det inte ska spela någon roll.., men framför allt på obehaget att ha den på bröstkorgen, att den kommer vara i vägen.. Känner mycket ångest inför hela situationen, med eventuell transplantation, och ja allt..

Tacksam för svar,
Vänliga hälsningar
// Emma

Hej Emma,

Jag förstår väl ditt problem. Vad vi brukar göra på magra personer är att vi lägger ICDn djupare än normalt, så att hela den stora bröstmuskeln också täcker ICDn. Det brukar se bättre ut än att lägga den under huden enbart som man vanligtvis gör.

Två andra aspekter. Jag är inte helt uppdaterad nu, men tidigare fanns inga så långa defirillatorelektroder som räckte från buken , upp till nyckelbenet och ner till hjärtat. Dessutom kommer väldigt lite ström att passera hjärtmuskeln vid en ev shock om ICDn ligger precis under hjärtat. ICDn är nämligen den ena polen och elektrodspetsen är den andra. Detta gör det svårare att bryta ev kammarflimmer.

Lycka till i alla fall med din operation,

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund