Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

ICD och magnetiska fält

Fråga 1.Hej,har en ICD inopererad(Model F140 VVIR Boston Scientific)och underar om användning av motorsåg (2-taktare)såg i tidigare svar att eftersom det finns en tändspole som avger magnetiskt fält skall man vara försiktig, men hur försiktig vågar man testa?
Min läkare säger att det är OK att köra snöskoter men den har ju starkare magnetiska fält än motorsåg så då borde väl motorsåg gå bra att använda, eller ????
Fråga 2. Hur är det med en elektronisk sorkfälla som utger slumpmässiga vibrationer i marken och har effekt upp till 1200 m2 med en frekvens på 300 Hz?
Fråga 3. Hur reagerar ICD:n om man är för nära, får man en liten förvarning eller slår den till med full kraft???

Hej Orolig ICD bärare

Ska försöka att besvara dina frågor i ordningsföljd:
Fråga 1. En ICD är känslig för magnetsika fält och en motorsåg kan man i olika situationer ha relativt när sin ICD. Försök att hålla den en bit från ICD när du arbetar med den så ska det förhoppningsvis inte vara några problem. Du får ha en motorsåg som stannar när du släpper handtaget och där igenom minskar risken att skada dig för det magnetsika fältet stänger av defibrillatorfunktionen om den kommer för nära ICD och om du skulle ha otur att få en hjärtrusning när du arbetar så kan den inte behandla detta och du kan ev svimma. Har inte hört att det ska vara några problem med en snöskoter men jag bor ju i skåne och här existerar inte detta fordon !

Fråga 2
Sorkfällan har jag inte heller kunnat se att de kan påverka din ICD.För säkerhet skull ska du hålla en armlängds avstånd till fällan så ska det inte vara några problem enligt företagen.

Fråga 3. Om en magnet kommer direkt över ICD så har en del ICD företag ett pipande larm ljud och andra har inga varningar. Vissa företag har vid avläsningen, med hjälp av programmeraren, möjlighet med hjälp av diagnostiken visa på om man varit i närheten av en magnet eller ej och där igenom varna.
Hur den påverkar kan du se på svaret på fråga 1.

MVH
Maria Hesselstrand
Pace/ICDsköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.