Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Icd och defibrillering

Hej!
Under tennisspel häromdagen drog en VT-episod (kammartakykardi) igång och jag blev efter flera pulståg defibrillerad av min ICD i vaket tillstånd efter bara 40 sekunder. Stor panik bland de andra spelarna i hallen naturligtvis! Nu har jag blivit defibrillerad vid 3 tillfällen under det senaste halvåret, men aldrig så fort som efter bara 40 sekunders VT enligt ICD-ns historik. Hur vanligt är detta?
//Per

Hej Per

Det är svårt att svara på din fråga på ett korrekt sätt pga jag har för lite information om vad de har sett på informationen och de sparade EKG från din ICD.
ICD kan också vara olika inställda beroende på vilken frekvens din hjärtrusning har. Går den mycket fort, runt 200 slag/min eller snabbare så kommer ofta ICD chocken mycket fortare pga den försöker bara en gång med att bryta genom pacemakerstimulering/ATP. Är det en långsammare VT så försöker den med ATP ex 3- 4 gånger innan den ger en chock. ICD dosan kräver även ett visst antal av snabba slag innan den ger behandling. Vanligast är den inställd på 30 av 40 detekterade hjärtslag inom en viss frekvens innnan den ger behandling. Vet inte om jag lyckades att svara på din fråga men om du har funderingar på detta så är det bäst att ta kontakt med din ICD läkare för att få ett korrekt svar.

MVH
Maria
Pacemaker/ICDsköterska