Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

I broschyren till vår nya induktionsspis anges det att man inte skall ha pacemaker. Stämmer detta. Min man har just fått en pacemaker.

I broschyren till vår nya induktionsspis anges det att man inte skall ha pacemaker. Stämmer detta. Min man har just fått en pacemaker.

Hej,

Vi får många frågor nu om induktionsspisar och pacemakrar. Tyvärr påverkas pacemakern tillfälligt av en påslagen spis om man står närmare än cirka en halv meter. Det spelar en viss roll om kastrullen är på, vilken energi man har mm.

Befinner man sig riktigt nära så störs stimuleringen från pacemakern och pulsen blir ojämn. Flyttar man sig från spisen så arbetar pacemakern normalt igen. I värsta fall kan patienten svimma om han/ hon är helt pacemakerberoende.

Går det att byta spisen skulle jag föreslå det annars finns hela tiden osäkerhetskänslan när din man är i närheten av spisen.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund

Tillägg. Enligt nya rön kan en pacemaker/ICD patient ha en induktionshäll/spis utan större risk. Enl. Medtronics pacemakerföretag måste pacemakern komma mycket nära plattan för att påverkas, kanske några cm. Lund 12 / 8 2010.